икономика 22 май 2020 2020-05-22 2020-05-22 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbVJtIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--b556daaff4661aa8a5c142b2fbd7ac2392d8a03a/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/spasiteli.jpg

Burgas Reporter Ltd.

БРТК: Без промени в осигурителните прагове

Бургаската туристическа камара изпрати отворено писмо до управляващите, в което настоява за облекчения за входящия туризъм, които ще подкрепят летния сезон.

Писмото е адресирано до министър-председателя Бойко Борисов, до министъра на туризма Николина Ангелкова, и до Петър Кънев – председател на парламентарна комисия „Икономическа политика и туризъм“.

Бургаските туроператори настояват осигурителните прагове в туризма да останат на сегашните си нива, както и за 9% ДДС ставка върху брутната печалба, като реална и пряка помощ за приемащите български туроператори.

Отвореното писмо включва още 8 мерки в подкрепа на предстоящия летен сезон. Предложеният пакет включва държавна субсидия от 35 евро за всеки турист, който организирано влиза в страната чрез български или чуждестранен туроператор с наземен или въздушен транспорт, облекчен режим за издаване на визи.

„Ежегодно около 285 000 граждани на Руската федерация, Беларус, Казахстан, Узбекистан и Таджикистан почиват в Бургаска област. На тях им се налага да пропътуват хиляди километри за виза“, уточнява Иван Иванов, председател на БРТК.

Затова организацията предлага издаване на многократни електронни визи с цел туризъм, освобождаване от такси за организирани туристи от Беларус, Русия, Украйна, Молдова по условията на туристически пакет, както и на лица до 18 години, пенсионери и студенти.

От камара считат, че е необходима незабавна нормативна регулация в отговор на евентуални рекламации и откази от страна на чужди туристи. Българските хотели и туроператори са изправени пред невъзможността да предложат договорени вече услуги, като басейн, фитнес, Wellness и SPA зона, детски и мини клубове, анимация и т.н. и очакват бум на рекламации и искания за компенсации.  Назрява напрежение между хотелиери – от една страна, и български и чужди туроператори – от друга.

„Имаме анулации на клиенти на чужди туроператори, направени в хотели през български туроператори. Своевременното възстановяване на сумите от хотела през двамата туроператори към крайния клиент не е възможно и се нуждаем спешно от държавна регулация, която да тушира конфликта“, обяснява председателят на камарата.

Туристическите фирми в Бургас настояват и за отварянето на зелени коридори със Словакия, Чехия, Унгария и Румъния, и към трети страни, като Беларус, Украйна и Молдова.

Входящият туризъм реализира голяма част от приходите в сектора - 3.9 млрд. евро не само за хотелите, но и за всички съпътстващи дейности през 2019 г. С настъпването на пандемията в у нас входящият туризъм замря. Спряха всякакви резервации, започнаха масови анулации, редукции на чартърни полети и автобусни превози. Затова БРТК иска от правителството и парламента спешно решение и прилагане на мерките, които ще гарантират летния сезон.

Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...