ориентири 21 май 2020 2020-05-21 2020-05-21 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbDFtIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--42bc88833287ece86ddbd2fbc454b97c631f99f4/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/stamboliev1.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Родители се жалват на омбудсмана заради високи такси в предучилищните групи

Общественият посредник на Бургас Тодор Стамболиев е отправил предложение към местната управа за понижаване цената на детската градина в предучилищните групи.

Поводът за това е подадена жалба от гражданка, която е сигнализирала, че считано от 26 май децата от предучилищните групи трябва да плащат месечна такса от 100 лева. Жената е уточнила, че за много семейства, останали без работа в условията на извънредно положение, тази сума е непосилна.

„Тази сума е пет пъти по-висока от месечната такса от 18 лв. за останалия период на посещение на детската градина. Какви са мотивите при определяне размера на тази такса е въпрос, на който няма да се спирам в дълбочина, но мисля, че аргументите в подкрепа на това решение едва ли ще могат да издържат на сериозна критика. До 31 май сумата е 18 лв., а от следващия ден, на 1 юни – 100 лв., при положение, че в този период дори учебни занимания, определящи до някаква степен размера на таксата за ползване на детска градина, не се провеждат, а детето едва ли консумира пет пъти повече храна, или менюто в детската градина е поскъпнало в петорен размер?”, поставя въпрос омбудсманът.

Той уточнява, че за двата месеца, в които детските градини са затворени, много родители са били принудени да се грижат и обучават сами децата си, затова голяма част от тях са използвали отпуските си.

„За семействата, в които единият или и двамата родители останаха без работа, доходите намаляха значително. От друга страна, бабите и дядовците, които принципно помагат при отглеждането на децата за летния сезон, за момента все още трябва да не се срещат с внуците си, тъй като са застрашената рискова група от заболяване с  COVID -19.”, посочва Стамболиев.

Затова той настоява родителите на деца, придобиващи удостоверение за завършена подготвителна група и подлежащи на прием в първи клас през текущата календарна година, при посещение на детска градина в периода 1 юни – 31 август, да заплащат същата такса, както и по време на останалите месеци в годината.

„Така ще бъде подпомогнато всяко семейство, което е поставено в трудната ситуация да избира между това дали родител  от семейството да продължи да полага грижи за детето, като остане без работа и се лиши от доходи, или да започне работа и да предостави грижите на детето си на детските градини, при  заплащане на пет пъти по-висока такса.”, казва общественият посредник.

Той подчертава, че предложението му се отнася единствено за посочената възрастова група и е само за периода 1 юни – 31 август за тази календарна година.

Коментари

ориентири ...


различно ...


време за прогноза ...