ориентири 18 май 2020 2020-05-18 2020-05-18 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBanRtIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--06cbb791a5cf2ca5c9ecb8028c7dc6b7dd1c8423/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/pristanishte2.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Пристанище-Бургас празнува днес

На днешната дата – 18 май, се навършват точно 117 години от откриването за търговско корабоплаване на Бургаското пристанище.

В празничният ден „Пристанище  Бургас” ЕАД отваря врати на посетителския център „Кулата на фаропазача”. Посещенията ще се извършват при спазване на противоепедимичните мерки. Сградата e  предварително дезинфектирана. Ще се допускат по двама посетители или семейство с деца. Маските и спазването на физическа дистанция са задължителни, както и дезинфекция на входа на посетителския център.

„Кулата на фаропазача” ще бъде отворена за желаещите да се запознаят с историята на бургаското пристанище днес – 18 май, за времето от 10:00 ч. до 16:00 часа.

През годините портът е изминал дълъг път на развитие – от дървените пристанищни скели и каруците със стоки до най-големия пристанищен район в страната с модерни терминали, съвременна техника за товаро-разтоварна дейност.

Към момента Пристанище Бургас разполага с отлични възможности за обслужване на круизно и каботажно корабоплаване. Тук се обработват стоки и товари, които обслужват икономиките на Югоизточна България, съседни балкански страни и всички черноморски държави. През последните години има непрекъснат ръст на товарообората в пристанищния район.

„Предопределеното добро бъдеще на бургаското пристанище след  отварянето му към града се изразява в разширяването на неговата функционалност – красивата Морска гара, обновената „Магазия 1” със зоните ѝ за отдих и развлечение, център за  каботажното плаване и филиала на Националната художествена академия, ефектната Трафик кула, обновената Марина Порт Бургас, посетителския център „Кулата на фаропазача”. Пристанището се превърна в ново и любимо място за разходка и почивка.”, коментират от ръководството на порта.

Промяната на бургаското пристанище продължава – обновяват се корабните места, техническата инфраструктурата, завършва оборудването на изградения Конгресен център и Детския научен център с планетариум „ПланетУМ”, а Зоната достъпна за граждани разширява своите граници и ще е част от централна градска среда.

„Въпреки трудната ситуация, вследствие на пандемията, бургаското пристанище работи и устоява на непрeдвидените обстоятелства. Много добрите резултати от предходните на кризата периоди, позволяват запазването на трудовата заетост и високата експлоатационно-техническа ефективност на пристанищното обслужване. Благодаря на всички настоящи и бивши работници, служители, ръководители и партньори, които заедно градиха авторитета на най-старото българско морско пристанище – нашето! Пожелавам им здраве и воля да работят всеотдайно и в бъдеще! Пристанището - трудов делник за поколения бургазлии, вдъхновение за поети и писатели, ще продължи да се развива и променя, но винаги ще бъде част от живота на Бургас”, каза изпълнителният директор Диян Димов по повод годишнината.

На 18 май 1903 г. в присъствието на Княз Фердинанд І тържествено е открито за търговско корабоплаване първото съвременно българско морско пристанище. Топовни салюти отбелязват тази дата, която поставя началото на постепенното икономическо израстване на Бургас, превръщайки го в един от основните райони на страната и врата към света.

Коментари

ориентири ...


различно ...


време за прогноза ...