ориентири 03 май 2020 2020-05-03 2020-05-03 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcEZsIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--e869c51f9bf85f285324188fdae5b229977a6ba6/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/P6223310.JPG

Burgas Reporter Ltd.

Откритите тераси на заведенията ще бъдат отворени. КПП-тата отпадат след 6 май

Откритите тераси на заведенията ще бъдат отворени за клиенти.

Предстои да бъдат описани мерките, които трябва да се спазват - за разстояние между гостите и масите, за предпазни средства за персонала и др. Това обясни министър-председателят Бойко Борисов на брифинг в Министерски съвет.

След среща с ген. Венцислав Мутафчийски е взето решение да бъде позволен и индивидуалният спорт.  

"Индивидуалният спорт на открито също се разрешава при определен ред и дисциплина. Но не състезания - става въпрос за бягане по писти и в паркове, тенис на корт. Лично ген. Мутафчийски настоя и за плувните басейни. Там мерките трябва да бъдат не само в басейните, но и в съблекалните.”, каза премиерът.

След Гергьовден ще бъдат премахнати и КПП-тата.

"Считаме, че изиграха много важна роля. След Гергьовден ще можем да ги свалим. Ако съумеем като общество да спазваме правилата, ще спестим работата на 11 500 души от полицията", коментира още Борисов.

Детските градини и яслите остават затворени. "Те биха поставили под риск учители и възрастни. Много майки и много родители могат да отидат на работа, ако работят яслите и детските градини. Две седмици задържане на този процес са 50 милиона, но още от първия ден сме казали, че здравето и укрепването на капацитета на болниците са водеща цел и оставихме да видим как ще тръгнат тези мерки", аргументира се премиерът.

Все още се обмисля каква организация да бъде направена, за да се проведат матурите след 7 и 12 клас. На масата за обсъждания е дори вариантът да бъдат проведени на открито.

Борисов коментира и началото на Световната онлайн донорска конференция, която започва утре: "Утре ще се инициира един фонд, който да събере 7-8 млрд. евро. Ние ще участваме със 100 хил. лева. Ако намерят ваксина, трябва да мислим за масово, глобално ваксиниране".

Кабинетът е готов със закон за отмяна на извънредното положение и утре ще го дискутира. "Трябва да останат мерките 60/40, социалните и банковите мерки, противоепидимичните. Куп неща, които след 13 май ще останат в съответните закони или в общ закон. Утре ще се сме готови, ще го обявим. Да влезем в парламента и дай Боже да успеем да го направим добре", уточни премиерът.

Друга мярка, за която има съгласие е ТИР-овете и бусовете, които минават транзитно през България да не е нужно да попълват декларации.

Обучението на водачи за всички видове транспорт може да започне от утре - 4 май. След разговор с Борисов инструкторите са поели ангажимент курсовете да минават с поставени маски, да се дезинфекцират автомобилите, а теоретичната подготовка и изпитите да минават онлайн или при спазване на дистанция в зали.

Коментари

ориентири ...


различно ...


време за прогноза ...