време за прогноза 29 апр. 2020 2020-04-29 2020-05-14 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbHhsIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--2b62a7820d59331d08ba6fbad27fe88bc9c636a5/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/20200429_065817.jpg

Burgas Reporter Ltd.

За пътя от мярката 60/40 до мярката 00

Слушал съм и съм чел за хора, които призовават духове, но за пръв чух за това да се призовава премиер. То, аслъ призоваването на премиера в парламента от страна на БСП си беше като спиритически сеанс.

Ей, го на. Яви се.

Социалистите го извикаха, за да му кажат, че не се справя и само плаши хората, а той отиде, за да им каже, че те за нищо не стават и само правят страшни поразии за икономиката.

Е, ама може ли да призовеш дух или премиер, за да му кажеш такива неща? Да го извикаш от бойното поле, туй де, от магистралата ,за да му кажеш, че няма план. Ами, че той един дух защо трябва да планира. Нали затова е свободен дух. Днес казва едно, утре друго…защото е свободен дух. Това да не ви е план за петилетката.

Язък. То и затова призованият си пляскаше нервно предпазния лигавник по лицето, докато слушаше заклинанията на политическите си противници от  парламентарната трибуна. А може да е бил нервен, защото Себастиян не му е звънил скоро…Защо не се обажда Себастиян, бе? Защо? Какво става? А доскоро звънеше сутрин и вечер.

След това призованият  им обясни на призоваващите го всичко за коронавируса, за грипа и да Грипен-ите. Много добре им го каза. Да им държи влага.

Боя се само другарите социалисти да не вземат случайно да призоват духа на Георги Димитров или на Тодор Живков, макар че живковизмът никога не си е тръгвал от България и още триумфално шества в първите редици на държавното управление. Ха, ха, ха…приземяване , братче, приземяване.  

И ниЯ решиИме, подговяме проект за търговия и услуги, защото щом има пазар, има и търговия“  из изказване на другаря от Правец пред делагати на Юлския пленум

„ Кой ви каза ,че гърците са по-набожни?“ из изказване на господина от Банкя по време на брифинг.

Един общински съветник от Бургас посъветва  другарите социалисти да се учат от ГЕРБ как се управлява град, община и държава. Демек, каза им в очите„Другари, вадете лист и химикал и записвайте“.  И им продиктува историческия факт, че от БСП винаги фалират държавата, щом вземат управлението. Само че, оня Еклесиаст / няма данни да е бил социалист/ казва, че който трупа мъдрост, трупа печал.

Ти, там за какво вдигаш ръка?  Моля? Казваш, че между две правителства на БСП и ГЕРБ има огромна прилика? Моля? Кабинетите „Виденов“, „Орешарски“, „ББ1“ и „ББ?“ си приличали  страшно много и общото между тях било това, че не изкарали мандатите си?  Спрете се, бе…това не го записвайте, маскари такива.

В тия усилни времена всеки критикува премиера. Бих му препоръчал да отговори на зълодяите „Лесно е да критикуваш, но преди да критикуваш, първо направи“. Цитатът е от парче на рап легендите „Рап нация“. Моля?  Премиерът не слушал рап? Ами, какво слуша? Македонски кавъри??? Ами, той все пак е левскар, нормално е да си пада по такава странна музика.

Но като загатваме за футболните пристрастия на първия държавен ръководител, бих искал да ви споделя, че тази сутрин, докато бягах индивидуално по пясъка край морето, ме обзе благороден порив.

Осъзнах, че за разлика от футболистите на Пари Сен Жермен аз съм напълно готов, сега и завинаги, да си намаля заплатата с 50% най-малко в следващите пет години. Условието е обаче шефовете на Пари Сен Жермен да ми плащат заплатата в следващите пет години.

Снощи по новините мярнах, че наши сънародници от медицински персонал изразяват обида от това ,че за тях нямало от извънредните премии „борисовки“ на стойност 1000 лв. И казват…“Какво, ние не сме ли на първа линия“???

То, малко стана като онези брошури и онлайн проспекти за хотели на първа линия. Снимали прекрасна гледка от хотелската стая, ама като резервираш стаята и отидеш на почивка, виждаш, че отпред не се вижда море, а друг хотел. И от рецепцията ти казват…“Ама, господине…когато снимахме, този хотел го нямаше, построиха го за един месец по технологията на онези болници в Китай“

Думата ми е, че у нас на първа линия на морето са малцина. И в живота е така.

Все повече си мисля, че Робин Худ е работел в обхвата на мярката 60/40 или нещо подобно. Защото той взимал от едни, за да дава на други. У нас битката за титлата „Робин Худ на извънредното положение е безмилостно жестока“.  Обаче е странно. Колкото повече един от робинхудовците дарява, толкова повече го псуват. Защото името му екне от урва на урва, от век на век, а ние...Неблагодарни ли сме, не знам.

Като в онази приказка "Котаракът в чизми". Вървял и питал "На кого са тия ниви, на кого е този замък, на кого са тия имоти" и му отговаряли селяните "Ами, на еди кой си, са". Аналогичен случай в наше село. Според хорските приказки кажи речи всичко у нас е на някой Робин Худ. Знаем, че е взел всичко това от нас, но не знаем на кого го дава. Това са те, дарителите на съвременна България, които прилагат библейското "Дайде, за да ви се даде" или по-точно някакъв техен вариант на "Дайте ни, за да ви дадем"

А трябва съпричастност, емпатия / не знам какво е емпатия, ама звучи модерно/  и човещина. Ей, го на. Немските медици се съблекли голи, снимали се и така протестирали срещу липсата на предпазни облекла и маски. Очаквам поради тази основателна причина Андреа и Николета Лозанова също да се съблекат дибидюс, за да подкрепят справедливата кауза на немските лекари. Аз тази сутрин също хвърлих дрехите, за да се изкъпя след сутрешния крос, не за друго, ама не се снимах, защото ме е срам.

Истината е, че шкембето ми вече се е превърнало в придружаващо заболяване. Брат ми точно така нарича големите шкембета…"придружаващо  заболяване", но той е американски гражданин и около него повечето хора са все едни такива...ами, едри са. 

Жена ми ми показва снимка на министър Ангелкова и ме пита „Това тя ли е?...Поглеждам, виждам на снимката една красива жена и казвам „Ами, това май е министър Ангелкова“ , а жена ми пак пита „Ама, това тя ли е“.

Понякога официалните информации могат да са стряскащо красиви, а истината да е по-различна. Също като мярката 60/40. Звучи красиво, ама като тръгнеш да кандидатстваш и се оказва, че не отговаряш на условията и трябва да се пренасочиш към мярката 00. Мярка 00 означава да си без пари, да си вземеш безлихвен кредит, да изхарчиш парите и пак да си без пари. 00, нали това ви казвам. 

Ха, станало време за прогноза.

Днес температурите ще се повишават. Ще духа слаб вятър, ще бъде слънчево и топло. Удобно за разходки с деца, домашен любимец или с пазарска чанта.

Нека е хубав денят ви

Автор: Красимир Калудов

 

Коментари

време за прогноза ...


ориентири ...


пред олтара ...