икономика 08 апр. 2020 2020-04-08 2020-04-08 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBaHhrIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--1fcdec711b291449f53fec797e0540f4ed27c766/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/IMG_4114.JPG

Burgas Reporter Ltd.

Георги Манев: Държавата трябва дотира родните производители

Според лидера на „Средна европейска класа“ Георги Манев  в готвените изисквания на Министерството на земеделието и горите към търговските вериги няма пазарна логика. Манев предложи друг вариант за подкрепа на българските производители.

„Това противоречи на европейските директиви и е противозаконно за европейския пазар. Тези мерки можеха да бъдат въведени като извънредни в Закона за извънредното положение, но докато ги формулират и обсъдят, извънредното положение ще изтече на 13 май.“

Министър Танева категорична: Търговците ще предлагат българска продукция

Манев посочи съвсем друга посока, в която трябва да се търсят промени. Той припомни старата си идея да бъдат приложени от държавата дотации за българските производители на месо, млечни продукти, плодове, зеленчуци и друга такава продукция.

„Ако държавата ги дотира, цените на продуктите им ще бъдат по-ниски и ще са конкурентни на стоките на производителите в ЕС. Тогава ще има пазар за българските производители. По тази начин българските животновъди, например, ще имат продукция с добро качество и ниска цена. Българските потребители ще търсят по-качествена продукция на по-ниска цена. Ако се дотират българските производители, за продуктите им ще има търсене, ще се увеличи стокооборотът и парите ще се върнат отново в държавата под формата на ДДС и други данъци. Единият начин е да се печели от високо качество и висока цена, другият начин е да се печели от високо качество и голям оборот и голямо потребление“ – обясни своята представа за работеща мярка Георги Манев.

Относно възможността евентуални дотации да бъдат възприети като неправомерна държавна помощ и съответно санкционирани от ЕС, Георги Манев уточнява изрично, че дотирането може да бъде прилагано единствено по време извънредното положение и докато е в сила съответния закон.

Политикът предлага алтернативни дългосрочни практики, които могат да осигурят истинска подкрепа на българските производители.

Първата от тях се състои в следното:

"Дългосрочната мярка е субсидиите от ЕС за млекодайните и месодайните животни да бъдат обединени. В момента средствата за млекодайните животни са по-високи от тези за месодайните.  Според мен този бюджет трябва да се актуализира по показател "глави добитък", т.е средствата да се разпределят за глави добитък, а не за това дали са за месо или за мляко. Не може за едни животни да има субсидия, която да надхвърля многократно субсидията за други.  Дългосрочно да бъде обединен бюджетът за животновъдите"

Втората мярка, която предлага Георги Манев пък разглежда друга възможност.

"Предлагам една много бърза и адекватна мярка в защита на българските месопроизводители, на производителите на млечни продукти, плодове и зеленчуци. Всяка една община може да отдели терен в рамките на двеста триста  квадрата в близост до обектите на големите вериги, където родните производители да предлагат и продават своята продукция. Щом магазините не искат продуктите им, добре тогава...общините да им осигурят място. Тогава клиентите ще посещават тези общински пазари или дори да са частни, дадени под наем, за да купуват продукти от родни производители. Това вече е законно. Не е държавна помощ. Тогава никой няма да обижда фирмите. Добре, не искате нашите производители, не искате нашето месо, плодове и зеленчуци, ние пък правим пазар."

 

Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...