икономика 01 апр. 2020 2020-04-01 2020-04-02 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcEpqIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--5f168f5c8ad5d72b9219b73aec427a78a302f53b/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/TG%201.jpg

Burgas Reporter Ltd.

За „перфектната буря“, която връхлетя световната и родната икономика

В момента световната икономика, съответно и родната е в състояние на челен удар с нещо като „перфектната буря“, т.е съчетание между ужасяващ срив на цената на петрола, търговски войни и световна епидемия от „коронавирус“.

Как реагират големите и малки страни по света, какъв ефект биха имали техните антикризисни мерки и как изглеждат на този фон мерките на българското правителство…за това и за други теми потърсихме за коментар д-р на икономическите науки, финансов консултант и партньор на международни компании от сферата на морския транспорт Тодор Георгиев. Представяме ви мнението му в следващото интервю…

Имате ли усещането, че световната икономика към пропаст цяла върви?

„Охлаждането“ на цените на петрола в тази „война“ между Саудитска Арабия и Русия става все по-опасно. До такава степен, че американският президент Доналд Тръмб става посредник между тях. Явно саудитците са решили да смачкат руснаците и са вдигнали добива си на петрол от 8.5 млн. барела на 12.5 млн. барела дневно. А е повече от ясно, че на Путин му трябва много, много му трябва валута. Всичко започна от това, че ОПЕК предложи да бъде намален добивът, за да се повишат цените…

…но нали Русия категорично отказа това предложение?

Да, отказаха го с условието, че ще си изнасят толкова барела, колкото им трябва на тях. Заради това Саудитска Арабия увеличи пък както добива си, така и износа си. Така че нещата за зле. Проблемът се състои в това, че прекаленото „охлаждане“ на цените на петрола, т.е понижаването, има толкова лош ефект, колкото прекаленото „прегряване“, т.е увеличението им. Дали ще са 150 долара на барел или 20 долара на барел, винаги всичко се връща като бумеранг.  

Войната на петролния пазар или епидемията от „коронавирус“ е по-страшна за световната икономика?

 Развиват се паралелно. И понеже се кръстосаха, обединиха се, става много лошо за световната икономика

Ставаме ли свидетели на нещо като „перфектната буря“, която удря световната икономика?

Точно това е.

Големите страни и малките страни взимат отчаяни мерки в кризата. Къде според вас те са спасителни и къде са панически и неработещи?

Мерките във всяка една страна във финансово изражение са адекватни на икономиката на съответната страна.  Говоря като суми. В САЩ заделят два трилиона долара.  Великобритания заделя към 400 млрд. паунда плюс облекчаване или опрощаване  на данъци. Германия заделя към 750 млрд. евро, Испания подкрепя икономиката с около 250 млрд евро. Виждате, че всяка страна се опитва да отдели толкова пари, колкото съответстват на мощта на нейната икономика.

Не е въпросът обаче само в даването на тези пари, а как ще се изразходват.

Това, което наблюдаваме в цяла Западна Европа е, че правителствата отпускат всичките тези пари за сметка на бюджетите на държавите. Независимо дали са от резерви или от  заеми. Отделно ЕЦБ отпуска средства. У нас нали казват „Ако бяхме в Еврозоната, щяхме да получим пари“ Не ,нищо нямаше да получим. Европейската централна банка ЕЦБ е едно, ЕС е съвсем друго. ЕС отпуска пари за борбата с епидемията, а не в подкрепа на икономиките. За тях пари дава ЕЦБ.

Та, сумите, които заделят правителствата, се разпределят приблизително по един и същ начин. Когато се помага на някакви големи корпорации, за да не изпаднат в загуба на ликвидност, държавите по един или друг начин им стават съдружник. „Давам ти 1 млрд. евро заем или помощ, ставам ти съдружник, но не завинаги, а дотогава, когато си в състояние да работиш, възстановил си предкризисните работни места и създаваш нови работни места“ Тогава държавите се оттеглят от това „съдружие“. Това са обаче безвъзмездни помощи от държавата.

Особено голямо внимание се отделя на тези…как ги нарече министърът на финансите…лузъри?

…нарече ги маргинали…

 …да, маргиналите. Всичките самоосигуряващи се, на хората със свободни професии. Артисти, адвокати, но и малките семейни фирми, които имат по няколко служители…едноличните търговци, например. При тях подходите са различни, но общо взето става въпрос все за директно финансиране. В Германия ще има дават по 15 000 евро месечно на фирми, които иман между десет и петнадесет служители.  Това е за подкрепа на баланса на фирмата. Дори тя да не работи, хората в нея ще имат някакъв доход. А социално слабите, истинските маргинали за тях ще има директно финансиране.

В САЩ Тръмп им заяви „Всеки от вас ще получи чек“. Струва ми се, че тук неправилно се обяви, че ще има дава по 1200 долара. Не, американската система на заплащане е седмична. Затова тези 1200 долара са на седмица.

Финансирането е смесено в отделните страни. От корпоративно, през пряко дотиране, до скрито финансиране чрез намаляване или опрощаване на данъци за определен период от време. Стига се и до пряко финансиране на всеки един гражданин.

ЕЦБ заделя пари в подкрепа на страните от ЕС, но и на големите корпорации на европейско и световно ниво. В подкрепа на платежните им баланси. Като системата е отново същата. Явно или „скрито“ участие, докато фирмата си стъпи на краката. Пари се дават в общи линии се дават БЕЗ-ВЪЗ-МЕЗДНО, което е нормално.

Но вие винаги сте коментирал, че ЕС е бавен, муден и нерешителен за важни решения…в тази ситуация правилни ли са мерките?

 В случая ЕС прави добре, че не налага еднакви критерии за всички страни членки. Икономиките им са прекалено различни както по отношение на тяхната мощ и сила, така и по отношение на секторите, които развиват. И ако бяха наложили единни правила, това щеше до доведе до скапване на малките икономики и помощ за големите икономики. Затова те оставиха всяка една държава и правителство да вземе решение само за себе си, като им гарантираха ,че застават зад тях и ЕЦБ ще финансира всяко едно правителство, което пожелае финансиране. Това е правилно.

 Накъде върви тогава ЕС? Към още по-пълна интеграция или към ерозия и разпад?

Разпад не може да стане. Единственото, което показа тази криза е това, че прекалено либералното ръководство на ЕС не е адекватно. Нека дам пример. Най-пострадалите щати в САЩ, са тези, които се управляват от демократи. Калифорния и Ню Йорк. Ако махнете Ню Йорк и Калифорния, ще се окаже, че САЩ не са почти засегнати. За мен съвременният либерал е нещо като неокомунист или неомарксист…

Това прилича сякаш на профила на Бърни Сандърс?

Бърни Сандърс и е образец за марксист-ленинист. Точно такъв е. Но и в ЕС има бърнисандъровци.

Вие май смятате,че либералният модел на икономика и държавно управление е тежко катастрофирал?

Ооо, свърши вече либералният модел…

Е как да повярваме на тази диагноза, щом в момента държавите по света буквално раздават пари на хората, а това прилича на комунизъм или поне на либерален модел…

Не, това е кризисна политика. А лява политика е тогава, когато в спокойни времена раздаваш парите на данъкоплатците. Това, което правят държавите при криза, е да стабилизират икономиките си, за да има в бъдеще нови работни места.

Нека уточним тогава. Въпреки резервите ви към ръководството на ЕС, вие приемате като положителни мерките за европейската икономика?

Да, положителни са…

Добре тогава…на този фон как изглеждат мерките в България?

Мерки, какви мерки???

Обявените мерки от страна на правителството. Как изглеждат?

 Обявени мерки са едно, приложени мерки са друго. Къде са тези 1000 лв за лекарите на „първа линия“. Трябваше да ги получат вчера. Защо не са ги получили?

Е, сигурно ще ги получат. Нали са обещани…

 Вижте сега. Няма обещани. Не е до обещанието. Нека кажат „Всеки месец ще получавате пари“  Ама не по счетоводните правила, заработени през февруари, ще ги получат през май. Нека ги получат сега. В момента. Какъв е проблемът. Това не е работна заплата. Раздайте ги на хората, бе. Че те са около 1000 медицински работници на „предния фронт“. Това са около 100 000 лв. колкото субсидията на една малка партия. Ето ги парите. Дайте им ги, за да повярват, че нещо се прави. Не лаладжии. 60/40 или 40/60. Това не е помощ. Давам ти едни 1000 лв., ама ти си плати данъка върху тях.

Няма намаление на данъци. Няма намаление на ДДС върху основните хранителни продукти.  Има само философстване. Помощи на малките фирми има ли?

Четох някаква статистика, че у нас има 340 000 фирми с до десет работници. Осигуряват основната трудова заетост. Та, те имат по 1000 лв. влог в сметките си в банката. Това какво говори? Фирмите нямат никакви резерви. Имат около десет служители и всички приходи през месеца заминават за заплати за труда и материали. Имат 1000 лв. влог. На тази фирми никой не помага. Предлагат едни сложни условия, че ако си в сектор, който има спад, ще бъде компенсиран…кога? Кога, бе? Фирмите затварят сега!!!

Ако трябва да попълниш един куп документи сега през април, но получиш парите през ноември, за какво е това финансиране. Или парите да идват всяка седмица или честно да кажат всеки да се спасява поединично.

Какво показа кризата за състоянието на българската икономика, щом тя се срути за две седмици?

 Показа това, което винаги съм казвал. Че нямаме икономика. Непрекъснато се лъже. Два милиарда лева, събрани от контрабанда. Три милиарда от резерва…не, не от резерви…как го казват това…ах, да от преизпъление. Какво преизпълнение???  Това е всъщност стар счетоводен трик от неизпълнение на капиталовата програма. Правят го общините, прави го и държавата. Залагаш примерно 10 млрд. лв. капиталова програма, изпълняваш 5 млрд. лева и накрая обявяваш, че имаш 5 млрд. излишък в бюджета. Ами, да…като не си ги изхарчил, имаш. Това са вътрешносчетоводни трикове. Кризата  показа, че икономиката ни е тотално скапана. Няма я. Мъртва е.

Но как ще е мъртва. Толкова много пари от европейски оперативни програми влизат в икономиката ни!!!

Европейските програми хранят в България максимум 500 семейства и техните клиенти по-надолу по веригата. Този 1.5 млрд. евро отиват там. Останалото е алабализъм. Къде са мерките в подкрепа на фирмите? Какви са те? Ама, ясно казани!!! Не само да ми казват, че бюджетът е празен. Добре, де. Нека да не е под формата на пари. Направете нещо по косвен начин а оставите пари в компаниите.

Ако е мъртва икономиката, ще има ли възкресение? Ще има ли рестарт?

Не, не виждам. Да все пак ще има някакъв рестарт, но много труден и много бавен за България. Ако държавата стане съдружник на една компания с 2000 души работници, тя не иска дивидент. Тя иска просто да продължи тази компания да работи и да запази работните места, докато мине кризата и след това да ги увеличи. Това е в Европа. Двама човека да са работа е по-добре, отколкото двама човека на помощи от държавата.

Но българската държава задели 700 млн. лв. за банката за развитие, за да помогне на бизнеса. Това не е ли сериозна подкрепа?

 Не, тези пари ще гарантират кредити за бизнеса пред търговските банки. Защо не дадат директно финансиране на бизнеса? Ако ми казвате, че министърът на икономиката не знае кои отрасли и кои предприятия от тях са структуроопределящи и са на ръба на закриването, то, тогава министърът на икономиката не си познава икономиката. Какъв е проблемът да ги финансират? Защо държавата ще дава пари на банка, която пък ще финансира търговски банки, които пък ще дават кредити. Къде е логиката?

От финансиране имат нужда онези компании, които са само в една сфера. Само корабоплаване, само фармация, само производство на тигани, например. Е, когато притежаваш компания само в един сектор и той започва да потъва, се нуждаеш от финансиране. Но когато имаш фирми във всички области, тогава ако ти е добра фирмата във фармацията, помагаш на корабната си фирма и обратното. Винаги има откъде да изкараш вътрешни резерви. В краен случай намаляваш заплатите на фирмения футболен отбор.  А не да искаш финансиране.

Затова казвам, че са ни такива мерките, ако изобщо са мерки и ги има.

 

Автор: Красимир Калудов

 

Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...