време за прогноза 29 март 2020 2020-03-29 2020-03-29 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbDVqIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--68c6c7aa42849c96ec91a2c365bfbffbdb920a3e/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/20191228_155904.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Бизнесът като орташкото магаре и други езикови промени насред епидемията

Заради тази епидемия в Език Свещен На Моите Деди нахлуха толкова много нови думи и нови значения  на думите, че към края на годината речникът на българския език може да установи, че е натрупал наднормено…съдържание.

Например, „социална дистанция“ или „социална изолация“ освен всичките си познати значения до момента се натоварват с още едно, допълнително.

Пример за „социална дистанция“ и  „социална изолация“ получаваме тогава, когато г-жа Беновска  за две минути пита премиера осемнадесет пъти за нещо , а той и отговаря, че на нея няма да и отговоря никак повече, защото само тя питала. Пък тя, жената ,това работи. Пита.

И ето ви на вас ново значение на дистанция и изолация. Туй означава да низвергнеш някой репортер, да го игнорираш, демек.

Една от безспорните ползи от тази епидемия е това, че заради нея вече почти не остана българин, който да не е разбрал, че карантина и карантия са различни думи.

По същото време все още огромен брой сънародници упорито продължават да изписват вирОс вместо вирУс, но то срещу кухоглавието бронебройни патрони няма открити, няма открити.

И други езикови промени наблюдаваме.

За всеобща почуда „кризисен щаб“ и „седянка“ окончателно застанаха рамо до рамо в един синонимен ред. Просто и в двата случая се наблюдава как едни хора разказват на други хора увлекателни истории. И не щеш ли сложи се знак на равенство между „маргинали“ и всички свободни професии. Демек маргинал и сам юнак на коня е едно и също. Сами се оправят и на държавата не чакат.

А почти не останаха лигльовци, които се гордееха с принадлежността си към движението „Ни лук ял, ни лук мирисал“ Днес всеки хрупа лук, праз и чесън и налива ракия, за да се предпази от болестта. И като мине покрай вас някой такъв  дегустатор на лук, ви залютява на очите и на носа, пък сълзи се стичат по лицето ви, а той ви гледа един такъв невинен, ни лук ял, ни лук мирисал.

Благодарение на епидемията окончателно се сложи знак на равенство между думите „финансов резерв“ и „мазнинка“. Поне премиерът упорито определя спестените парици като мазнинка. Но за да предпази държавата и гражданите от висок холестерол, отказва да се раздава мазнинката за щяло и нещяло. Ама, човекът разбира от тази материя.. малко ли филии с мас е ял като дете.

И аз като дете веднъж опитах филия хляб, намазана с мас и поръсена със захар, ама така се отвратих, че предпочетох да остана гладен. И останах.  Никога повече не съм ял филия с мас.

В последните няколко дни се набива на очи голямата прилика между термина „рог на изобилието“ и „формулата 60/40“. Защото някои хора разглеждат формулата като възможност да получат от държавата сега 60 пари и да платят от джоба си на своите работници някога, но не сега, 40 пари.

Много им е мазен курбанът на тия, а? Ама, не си продават майбасите. Баси!!! Ослушват се.

А икономиката ни стана малко като онова, как го наричаха, като „орташко магаре“. Защото и държавата и предприемачите виждат в бизнеса само приход…държавата под формата на данъци, предприемачите под формата на печалба.

А за останалите без работа? Ами, за тях безлихвен кредит от 1500 лв.

Но лично за мен най-тежък езиков проблем ми създава неразбираемата реч на д-р Ковачев от филма „Откраднат живот“. Почти никога не мога да разбера и да чуя какво казва този доктор на своята любима д-р Зорница Огнянова. Струва ми се, че май говори под носа си.

Е, оставям ви да цъкате с език и над моите правописни, граматически и стилистични езикови грешки в този текст. И се замислете сериозно върху това кой ви би по главата, че да четете тези брътвежи чак до края им.

А можехте да изтупате килима досега.

Ха, то станало време за прогноза!!!

Днес ще е облачно. Не се очаква да вали дъжд. Не се очаква и да поевтинеят горивата, защото са били заредени още през ноември  на високите цени. Максималните температури в Бургас и в региона обаче ще се повишат и ще достигнат до около 16 градуса.

Нека е хубав денят ви

автор: Красимир Калудов

Коментари

време за прогноза ...


ориентири ...


пред олтара ...