икономика 23 март 2020 2020-03-23 2020-03-27 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdTFpIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--7ad7d4565a1c23dbca358eaa4a7704ebd18e6366/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/BoBo.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Боян Рашев: Икономическата система поддържа здравната, а не обратното

Представяме ви още едно тълкувания на икономическата ситуация в страната. Потърсихме за коментар Боян Рашев,  партньор в „Денкщат България“, експерт в управлението на природния и социалния капитали

На какво основание прогнозирате, че ще се „самовкараме“ в тежка икономическа катастрофа? Какви са сигналите за това?

Сигналите са пределно ясни. Когато хората спрат да работят, какво друго може да се случи освен тежка икономическа криза. За съжаление ние взехме много крайни мерки, които не отговарят на реалността. Тя е, че този вирус засяга най-силно възрастните хора. Аз смятам, че трябва да действаме в посока те да бъдат изолирани и предпазени. Стана ясно, че разпространението на вируса доста трудно се спира, както. Честно казано, аз съм сигурен, че в момента стотици хиляди вече сме носители. Ние просто нямаме тестове и не правим тестове.

Опитвам се да обобщя казаното от вас. Какво всъщност предлагате? Формулата „Възрастните хора у дома, активните по работните места“? Това ли е?

Да, защото, ако активните хора дълго време останат неактивни, ще започнат нещата да се сриват много бързо едно след друго. Сега в момента в София вали сняг. Можете ли да си представите в този момент да спрат електроцентралите. Може ли да стане това нещо?

Това би било срив…

Именно, ние още не сме стигнали дотам, но мерките, които взимаме, са такива, че за много сектори този срив вече е настъпил. Хотелиерство, ресторантьорство, туристическият бранш е вече ясно, че ще пострадат много. Обаче, трябва да направим така, че за икономиката извън туризма трябва да измислим механизъм тези фирми да не фалират. В туризма ще са затворени повече от месец. Не знам как в Бургас го приемате това, но лятото трябва да го изключите.

Но ако спрат и заводите да работят, ако спрат и услугите, а те и без това в тези условия ужасно трудно работят. Има поточни линии в производства, където е невъзможно хората да са на два метра един от друг. Те трябва да са близо един до друг.

В момента имам толкова голям недостиг на различни стоки и той ще става все по-голям, защото Китай не работи. В момента заводите трябва да бъдат оставени да реагират и да влязат в пазарни ниши, които най-неочаквано се появяват. Очевидно е, че шивашките фирми правят предпазни маски. Ако им наложим тотална карантина, те няма да работят.

Изглежда не сте привърженик на идеята държавата да раздава пари на калпак, а по-скоро държавата да остави бизнеса да работи?

Абсолютно това трябва да направи държавата. Да въведе такива мерки, че работещите да могат да работят, а в същото време онези, които са най-застрашени, да бъдат запазени.  Не аз да стоя у дома, а пенсионерите да са навън. Не знам дали сте забелязали, но най-дисциплинираните хора, които спазват ограниченията, са работещите хора. А пенсионерите ходят наляво-надясно и изобщо не им пука за това, което се случва. А ние пазим тях всъщност.

Мислите ли като работодател да си продадете скъпата кола или по-скоро скъпия велосипед, защото вашият автомобил е евтин, за да платите на служителите във вашата компания?

Ние сме с бизнес-модел, който не предполага притежаването на скъпа кола или дори велосипед. Но нека се дистанцирам от това, което имам аз и да Ви попитам: Кой ще ми купи велосипеда? В момента според Вас някой купува ли „Майбах“?  Който и да е? Хората още не го знаят, но в икономическата криза, която е настъпила, че притежавайки „Мерцедес“, те притежават нещо, което има стойност. Пълна глупост. Сега не можеш да продадеш този „Мерцедес“. Неговата стойност е нула, защото няма кой да го купи. Българинът, за съжаление  е инвестирал всичко, което е изкарал, в сгради. Цените на имотите, в момента, когато нотариусите започнат да работят, ще са два пъти по-ниски, отколкото са били само преди две седмици.

Нужно ли е в този момент да се припомни един предизборен лозунг на една партия „Работа, работа, работа“? Да се припомни на авторите му?

Не помня този слоган, не знам на кого е…Без работа всичко ще се срине. Това за съжаление Западна Европа е много силно паникьосана от цялата тази история. Много страшно ще бъде, ако случващото се в Италия, започне да се случва в САЩ. Тогава целият свят ще пострада, защото там е съсредоточена голяма част от икономическата сила на света.

Но това, което ние в момента в България можем да направим, е да дадем възможност на хората да работят, все пак. Секторите, които не са толкова директно засегнати. Да, хотели и ресторанти не можем да ги отворим, ясно ми е, но другите сектори трябва да продължат да работят – всички, които произвеждат или добиват нещо. Така ще може утре, когато светът се върне към нормалното си съществуване, тези сектори в България да ги има. Да не изчезнат. И как да финансираме цялото това пропадане, а да събираме и за пенсии. Пенсиите се плащат от данъците. А данъците откъде идват? От ДДС, от акцизи и корпоративния данък и данък общ доход. Ако тези неща спрат за два месеца, а те вече са спрели, ако тези всички източници спрат, българската държава няма да издържи дълго. Тя няма кой знае какъв резерв.

Хората ако не работят, не знам какво ще правят. Българинът масово има заеми. Потребителски, ипотечни и други. Затова е задължително да има мораториум върху плащането на заеми. Има много хора, които изведнъж ще изпаднат в несъстоятелност и няма да могат да ги платят.

За да не звучим мрачно и безнадеждно…каква възможност за българския бизнес виждате в тази криза?

Възможности има много. Ще се пренаредят страшно много веригите за доставки на всички компании по света. Според мен всички разбраха много ясно, че това Китай да произвежда половината продукция на света, не е много устойчива система. Там постоянно се случват някакви сривове. Според мен в това ще има много възможности за всички български фирми, които произвеждат нещо, да влязат във веригите на доставки на големите компании по света. Въпросът е, те да имат възможност да го направят това. Ако не работят, няма как да стане.

автор: Красимир Калудов

 

Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...