пред олтара 23 март 2020 2020-03-23 2020-03-27 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBZzFqIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--243b2b41cc950633d6c0c4e48d8c4f78dd49545d/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/%D0%BA%D1%80%D1%8A%D1%81%D1%82.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Почитаме св. Никон и св. Лука Охридски - мъчениците, загинали за вярата

Християнският свят почита днес свети свещеномъченик Никон и неговите 199 ученици.

През 3 в. в град Неапол живял доблестен войн на име Никон. Той бил езичник, но майка му била християнска, която силно искала нейният син да приеме Христовата вяра.

По време на голяма битка Никон попаднал в плен. Тогава той си спомнил за това как майка му често се обръща към Иисус Христос и сам искрено му се помолил. Господ чул молитвите на война, вдъхнал му голяма сила и смелост, с които смаял врага и своите братя по оръжие.

Никон разказал тази история на майка си. С нейната благословия, той тръгнал да търси свещеник, който да го кръсти.

Стигнал до планината Ганос. Там срещнал кизическия епископ Теодосий, който го посветил в божието слово и го направил дякон. После го ръкоположили за свещеник. Преди да почине, Теодосий му отстъпил епископския сан, поверил му и неговите 190 иноци, като му заръчал да заминат за Сицилия, за да се спасят от нападенията на варварите.

Никон послушал своя учител. Върнал се в Италия и там съдбата го срещнала със старите му приятели. Като чули неговите проповеди, събратята му повярвали в божието слово и пожелали да станат християни. Скоро срещу тях започнали жестоки гонения. Били заловени и изправени пред управителят Квинтиан, който поискал да се разкаят за делата си. Заради проявеното непокорство, всички били публично посечени с меч, освен Никон. Подложен на страшни изтезания, светецът смирено приел своята мъченическа смърт.

Църквата почита още преподобния св. Лука Одрински.

Свети преподобномъченик Лука Одрински се родил в Одрин, в семейството на българите Атанас и Домница. След ранната смърт на бащата неговата майка го пратила за отглеждане в дома на богат търговец от Стара Загора. Когато търговецът се отправил към Русия, 13-годишният Лука го придружил и на връщане се отбили в Цариград.

Там младежът влязъл в конфликт с едно турче, сбили се и останалите възрастни турци заради дързостта му искали да го убият. За да се спаси, свети Лука заявил, че ще се откаже от християнството и ще стане мюсюлманин. Един турчин насила го обрязал и го задържал при себе си, но свети Лука успял да избяга, представил се пред руския посланик и той го препратил към градовете Смирна и Тир.

Младият мъж се разболял и разказал за всичките си изпитания на един християнски духовник, който го посъветвал да се уедини в Света гора Атонска. Свети Лука Одрински постъпил в Иверския манастир, където монасите възстановили християнското му вероизповедание чрез Тайнството Свето миропомазание. Оттам мъченикът постъпил в манастира Ставроникита, където бил подстриган за монах, но не успял да възвърне покоя в душата си и непрекъснато бягал от един манастир в друг - в Зографския, Ксиропотам, Котломуш, Предтечанския скит, Григориат, скита "Света Анна" и др.

Когато се замислил за причините на безспокойството си, свети Лука поискал да извърши мъченически подвиг, за да изкупи греха си за това, че от страх се е потурчил. Духовникът Ананий му дал килийно правило като подготовка за мъченичество, а духовникът Висарион го подстригал за велика схима и заедно с него тръгнали към остров Митилин.

Там преподобномъченикът се преоблякъл като турчин и се отправил към кадията, където иронично разказал за насилственото си потурчване, открито се отказал от мохамеданството и твърдо заявил християнската си принадлежност. Заради тази негова дързост турците го подложили на мъчения и го осъдили на смърт. Свети преподобномъченик Лука Одрински бил обесен на 23 март 1802 г., на 16-годишна възраст. След като висяло на бесилката в продължение на 3 дни, тялото на светеца било изхвърлено в морето. Тленните му останки били погребани от християните с подобаваща почит.

Коментари

пред олтара ...


време за прогноза ...


Минута за размисъл ...