здраве 21 март 2020 2020-03-21 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBaFE1IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--152f1e31d55333a4bd74aae9d80c50e38937965f/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_37309.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Как можем ние да атакуваме „коронавируса“, вместо той да атакува нас

Здравният мениджър д-р Зияд Ел Масри отново предлага нестандартни мерки за борба срещу епидемията от „коронавирус“.

Д-р Масри, предлагате малко по-различен подход в битката срещу епидемията от „коронавирус“. В какво се състои той?

Нека да ви припомня онази стара максима „Нападението е най-добрата защита“. А ние какво правим в момента? Ако се съмняваме в някого, ако се притесняваме, че някой е носител на вируса или някой доброволно се тества, защото се чувства зле, тогава разбираме, че този човек е заразен и го добавяме в списъка с „болни“.

Аз твърдя, че има друг вариант. Ако приемем, че сме в ситуация на нещо като биологична война, т.е сме били нападнати с този вирус, военните могат да реагират, защото те имат специална подготовка за такива случаи. Имат екипировка, имат специални лаборатории, имат всичко. Сега е моментът точно да се реагира чрез тях. Все едно някой ни е поразил с химическо или бактериологично оръжие.

Ето какво предлагам. Ние живеем в 28 области в България. В тези области могат да бъдат разпределени подвижни лаборатории на военните. Във всеки областен център в зависимост от броя на населението му да започнат тестове и проби на случаен принцип. 500, 1000, 1500, 2000 проби на случаен принцип. Сигурен съм, че ако проведем тестове по този начин, ще открием много повече хора /носители на вируса/, вместо да очакваме да се разболеят и тогава чак да ги установим. Така ще можем да се спасим от развитието на епидемията и да атакуваме вируса, преди той да атакува нас.

А сега ние чакаме, но времето си върви, а всеки вирусоносител може да общува с нови и с нови хора и да им предава вируса през тези дни.

Но може ли нещо толкова сериозно да зависи от случайността? Какви шансове изобщо дават пробите на случаен принцип? 

Както при тотото е. В един град се избира район, квартал или комплекс и се правят по 50-100 проби. Може да се установят носители, може и да не се установят, но това ще е важна информация.  А и ще бъде гарантирана защитата ни от тази болест. Ако намерим вирусоносители по този начин, ще реагираме много по-бързо.

Всеки мобилен телефон позволява една определена опция, ако разреши прокуратурата. Проверява се с кого е контактувал даден човек, къде е евентуално е ходил. Държавата взима тези данни, защото сме в извънредно положение, и пет дни назад се знае с кой е контактувал и къде е бил някой вирусоносител. Тогава се пуска съобщение до всички негови контакти, с които е доказано, че е имал близост „Вземете мерки, лицето Х е носител на „COVID-19“. Тогава ние ще изпреварваме вируса и болестта, а не вирусът ще изпреварва нас. В момента ние следваме събитията и чакаме колко души ще се разболеят. Можем да изпреварим събитията.

Това е идеята. Смартфоните, с разрешението на прокуратурата, могат да дадат пълна информация. Тогава вече да се известят хората със съобщение, че са контактували с вирусоносител. И веднага да се тестват  или поне да са в карантина 14 дни у дома.

Значи всичко зависи отново от личната отговорност

Да, нека започнем някаква кампания за всички българи в страната и в чужбина. Да събираме средства за помагане на борбата срещу „коронавируса“. Тъй и тъй си стоим по домовете. Да помогнем на държавата си.

P.S Припомняме ви, че преди седмица д-р Масри призова да се забрани употребата на улични кафе-машини и да се почистват банкоматите, да се мият улиците на градовете най-малко два пъти дневно и да се превърнат спортни зали в болници.

Д-р Масри и неговите марки против "коронавирус", които никой не е предложил

Тогава идеите му звучаха екзотично и получиха много подигравателни коментари, но дни по-късно тези стъпки са вече реалност.

автор: Красимир Калудов

 

Коментари

здраве ...


спорт ...


региони ...