икономика 25 фев. 2020 2020-02-25 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdU0vIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--c7cb32c80a0411faf1f76170b818de48422ffbbd/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_37062.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Николай Димитров: Прогнозирах още преди години фалита на веригата с павилионите

Николай Димитров е председател на Асоциацията на защита на малкия и дребен бизнес в Бургас и заедно с колегите си преди около пет години дълго време предупреждаваше, че влизането в града на мощна търговска верига с многобройни павилиони ще унищожи поминъка на много малки търговци и ще наруши баланса на пазара. Потърсихме го, за да коментира фалита на голямата и известна компания, чиито обекти вече са запечатани не само в Бургас.

Като човек, който от много години следи процесите в този пазарен сегмент имате ли разумно и логично обяснение за фалита на тази огромна по мащаби верига от търговски обекти?

Още преди години предупреждавах, че тази възможност за фалит е напълно реална. Още тогава прогнозирах, че има такава опасност…

…но хората ще кажат, че сега е лесно да се говори по този начин. Защо според вас фалитът е бил заложен в основите на този бизнес?

Защото изначално продажбата на цигари в тези обекти не носи големи печалби на малките търговци, тъй като отстъпката е регламентирана по търговския закон.  От тази дейност няма такива печалби, които да позволяват на търговеца да покрива личните си нужди, но и такси, данъци, заплати, консумативи, ток ,вода и прочие.  Когато преди време се създаваха малките павилиони, те бяха вид семеен бизнес, малък бизнес. После нещата се промениха.

Определени хора регистрираха марка, нова верига, а замисълът беше новите павилиони да се преотдават през договори за франчайз…

…простете, че ви прекъсвам, но защо преди години вие и колегите ви издържахте на пазара, а обектите на голямата верига, които ви изместиха от разработените позиции, фалираха?

Защото наемите са увеличени многократно. В миналото едни малък търговец взимаше под наем позиция за павилион от общината, а наемът беше „общински“, т.е по-нисък. И от търговията, която развиваше, изкарваше малки пари, но все пак някакви пари, които му стигаха, за да издържа себе си и семейството си. Но след това вече същият търговец трябваше да наема обект с многократно завишен месечен наем.

Доколкото разбирам, бизнес формулата е „Голяма компания  измества малките търговци от пазара, наема техните позиции от общината и преотдава павилионите на довчерашните търговци с нов, по-висок наем“??? Това ли е формулата?

Грешите. Няма договори за наем, а за франчайз, защото наемане на общински обект и неговото преотдаване не е позволено от закона. В този смисъл отдаването на павилионите на франчайз е нещо като вратичка в закона. Използват търговската марка, развиват така да се каже съвместна дейност с малките търговци и по този начин преодоляват забраната за преотдаване. А дефакто точно това се случва. Взимат обект под наем от общината  и следващият наемател търговец вече плаща за франчайз  четири, до пет пъти по-висока цена. Още преди години от Асоциацията за защита на малкия и дребен бизнес предупредихме, че ще се случи това, което тези дни се случи.

Кой загуби и кой спечели от този фалит?

Загубиха общините и  държавата. И малкият бизнес. Знаете, че основните приходи във всяка една община идват от малкия и дребен бизнес. Най-потърпевши от случилото се са общините и държавата. Вероятно в различни градове ще има неплатени наеми към съответните общини.

А кой спечели?

Ами, спечели някой частен субект, който  е печелил, печели и ще продължава да печели. Знаете ли, през последните години Община Бургас промени отношението си към нас. Ние сме най-лесно прогнозируемите търговци. Който развива такъв вид търговия, издържа семейството си, дейността му е видима и общината лесно може да прогнозира обороти, приходи…всичко.

Ние твърдяхме, че този край на веригата ще се случи. На мястото на сегашните обекти преди години малки търговци развиваха друг вид търговия. Когато обаче се даде монопол на голямата верига, много от тези търговци не издържаха и затвориха. Знаете, че тази компания беше финансирана от банки и те печелеха търгове и позиции, заявяваха инвестиционни намерения. Нямаше как да се конкурираме с тях. Малки семейни фирми бяха отстранени, беше им взет поминъка и тогава предрекохме, че ако една фирма господства изцяло на пазара, това ще доведе до увеличение на цените. Ами, това се случи. Не поскъпнаха само соленки, вафли, фъстъци и  бонбони, а всичко. Спомняте си, че тази верига монополизира и пазара на печатни изделия, нали. И там има задължения. 

Затова няма никаква изненада в случилото се.

автор: Красимир Калудов

Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...