икономика 04 фев. 2020 2020-02-04 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbjAvIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--3349cb59f475dc2bd70c720862d4ce719260bfa2/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_36882.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Какво се крие под „бикини статистиката“ за българската икономика

На фона на земетръсните първи дни от седмицата, които водят до политически разломи, родната икономика отчита нови и нови върхове. Поне според офиицалната статистика. Потърсихме за кратък коментар и анализ финансовия консултант д-р и.н Тодор Георгиев.

Защо според статистиката у нас става все по-хубаво, а според вкопчените в политически битки става все по-лошо?

Има едно понятие „бикини статистика“ . Такава е, защото показва някои интересни неща от икономиката, но скрива основното. Целият ни градеж е на базата именно на такива статистики.

Ние говорим за големи излишъци, които според правителството и статистиката означават, че вървим нагоре. Истината обаче е в бюджета.

Там са заложени огромни капиталови разходи като бюджет, но ако погледнете програмата за изпълнение на тази разходна част, публикувана в отчета на МРРБ, ще видите, че там има три пъти по-малки показатели. Неизпълнението на капиталовите разходи се счита от правителството за излишък. Той се разпределя от Министерския съвет,а не от парламента. Това е всичко. Няма борба с контрабандата или със сивата икономика. Има излишък.

Извинявайте ,но затварянето на сто баничарници в страната или пускането им няма да оправи ДДС-то в страната, нали.Всичките баничарници да си плащат до стотинка ДДС-то, пак няма да се оправи икономиката. Така че това е положението. Имаме „бикини статистика“, имаме и икономика на патерицата на еврофондовете.

Е, все нещо хубаво би трябвало да има?

Да, има и малки, хубави, модерни закони. Те обаче са по-скоро изключение. Ако имаме такива около 50 завода с персонал от 100-150 - 200 души, това колко прави…около 10 000 души? Имаме и 1000 добре платени IT специалисти и май това е. Останалото е фамилен бизнес, кафенета ,ресторанти, малки семейни хотели….Идиотското е това ,че удрят тях.

Но според тази статистика броят на туристите у нас постоянно бележи ръст. Не е ли добър показател това за икономиката?

Броят на туристите е на база на преминалите през летищата и през границата. Иначе казано турците влизат в България на идване от Германия, после отново влизат у нас на връщане от Турция към Германия. И ги броят като туристи. Същото е с пътуващите на летище Варна, където има самолетен хъб. Много авиокомпании използват това летище за евтини полети. Кацат във Варна и оттам до Истанбул с „Търкиш еърлайнс“. Жена ми летя от Варна до Аржентина, през Истанбул и цената е 890 евро. От Истанбул до Аржентина билетът струва 1250 евро.Това е политиката на „кънекшън флайт“. Затова нискотарифните компании летят до Варна, оттам до други точки, а пасажерите им влизат в „бикини статистиката“ за ръста на туризма в България.

Така се вдига броят на чуждестранните туристи у нас.

Как реагираха българските борси на изказването на президента за свалянето на доверието към правителството?

Ами, никак не реагираха. Българската борса си е умряла. Тя не реагира въобще и по никакъв начин. Но по белия свят в търговията, в политиката, във финансите думите имат страхотна тежест. Важните фигури знаят това и избягват до непремерени изказвания, защото това може да доведе до срив на борсите. Или до възход. Добре, Радев направи обръщение, за което е прав. Вече трети мандат това правителство прави гаф след гаф. Няма такива другаде. За една стотна от всички тези гафове в нормална държава щяха да си отидат.

Но според повечето показатели икономиката и държавата са в състояние на стабилност. Поне така казват разни експерти…

Да имаш стабилност е друго. Това е държава, която няма правителство, но върви добре. Както в Белгия или в Испания. Нямаха правителство дълго време, но държавите им си бяха стабилни, а икономиките им бяха във възход. Защото правителството не командва икономиката, а работата му е да създава условия. В Белгия и в Испания продуктът се разпределя там, където се е заработил, в общините. А правителствата се занимават със стратегии. В Швейцария правителството не стори магистрали. Правят го кантоните, самостоятелно. Решават и строят. И никога не закъсняват, което много ме учудва. Завършват винаги навреме.

Но колкото и да сме самобитни, сигурно и у нас политическите трусове се отразяват на икономиката. Каква е спецификата тук?

Това ,което прави прокуратурата…дано не звуча брутално, но  е.а мамата на чуждите инвестиции в България за следващите 20 години?

Защо?

Защото …аз не казвам дали Божков е прав. Нека да приемем, че прокуратурата е права. Но да кажат пред журналистите „Подадохме искане, съдия еди кой си уважи искането ни и разпореди да бъде конфискувана колекцията на тази и тази фирма. Съдът разпореди“. Когато нещо е минало през съд, никой не може да реагира. Но когато няма съдебно решение, това вече е произвол. При това положение всеки инвеститор, които хвърли тук 1 млн. евро, как да бъде сигурен, че утре няма да му конфискуват имуществото. Не се прави така. Хубаво, но инициирайте да мине през съдия. Тогава действайте. Хората навън не знаят какво става и казват „ Има съдебно решение, значи е виновен“. При обратното става ленинизъм.

автор: Красимир Калудов

Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...