ориентири 25 ян. 2020 2020-01-25 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBak0vIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--45c67a448c97db8316561a49987f8a18ad2ac223/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_36787.jpg

Burgas Reporter Ltd.

"Умна писалка" помага на хората с увреждания в Бургас

"Умна писалка"- Smart pen (от англ. ) помага на хората с двигателни проблеми, както и на тези с частично загубено зрение или слух.

Интересното устройство се използва в администрацията на Община Бургас. То комбинира в себе си класическа химикалка, диктофон и компютър.

Предназначението на писалката е да улесни максимално събирането и съхранението на информация.

На пръв поглед устройството по нищо не се различава от класическа химикалка.  То лесно се побира в джоб или чанта. На корпуса обаче има малък екран, както и камера до върха на писеца. Всъщност устройството е комбинирано с микрофон, високоговорител, стерео жак, батерия, памет, интерфейс за зареждане и връзка с компютър.

Функцията на писалката е да комбинира текстови записки със звукови файлове. По този начин написана буква, цифра или дума се свързва с аудио файл. Създадения файл може да бъде преглеждан от компютър ли прослушван директно от устройството.

Най- любопитното е, че при поставянето на писалката върху текстовия запис, свързания с него аудио файл започва да се възпроизвежда. Чрез използването на изкуствен интелект от звуковия файл могат да бъдат извлечени думи, като с кратко форматиране и редактиране се получава текстов запис.

Създателите са вградили и много други приложения. Устройството работи като електронен калкулатор чрез поставяне на работната глава върху числата, които желаем да съберем. Дори може да се ползва и като музикален инструмент.

Бургаската администрация е първата в страната, която успешно внедрява в своята работа подобна технология.

До седмица там ще заработи и друго устройство, предназначено да помага слабовиждащи служители и граждани при разчитане на стари документи и извършване на дребни дейности от ежедневието.

Високотехнологичната придобивка е факт благодарение на кампанията "Нововъведенията и технологията ни предоставят равни възможности". 

Коментари

ориентири ...


различно ...


време за прогноза ...