ориентири 24 ян. 2020 2020-01-24 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcTg0IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--2becda8e4cc3d6b13997b958eda31638e4614b9c/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_36780.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Започва приемът на заявления за подмяна на старите печки с нови камини

 

Общо 80 домакинства в община Бургас ще могат да се включат в пилотната фаза на Интегрирания проект по Програма ЛАЙФ, който предвижда преход към алтернативни форми на отопление и безплатна подмяна на печките на твърдо гориво.

Целта е да се подобри качеството на въздуха, който бургазлии дишат, като се ограничат източниците на фини прахови частици.

В началната фаза на проекта ще могат да се включат домове от комплексите „Лазур”, „Меден рудник” – Зона Г, „Братя Миладинови”, Централна градска част и кв. „Възраждане”

Приемането на заявления започва от понеделник – 27 януари, и ще продължи до 31 март. Документи ще се приемат в Областния информационен център, намиращ се на ул. „Трапезица” №5, зад хотел „Бургас”, от 15:00 до 19:00 ч.

Въпреки ограничената бройка на домакинствата, които ще станат част от първата фаза на проекта, документи няма да се връщат, тъй като на следващия етап ще се включат още 1914 жилища. Одобрените кандидатури за пилотната фаза ще бъдат обявени на 21 април.

По проекта могат да кандидатстват собственици или съсобственици на жилището, като задължително условие е имотът да се използва само за жилищни нужди. По различни критерии ще се събират точки, които ще определят кои домакинства ще бъдат включени в инициативата. От значение ще бъде дали в дома живеят деца до 2-годишна възраст, или възрастни хора над 70 години. Допълнителни точки ще получават домовете, в които живеят хора с увреждания. Значение ще има и колко души живеят в съответния дом, както и дали живущите там получават целеви помощи за отопление. Под внимание ще се вземе и енергийната ефективност на жилището.

Всеки желаещ да се възползва от услугите, трябва да посочи в заявлението какъв вид устройство за отопление предпочита – различни видове камини на пелети – въздушни и с водна риза, котли на природен газ, газови конвектори.

Одобрените домакинства ще подпишат договор, посочващ, че през следващия 5-годишен период са съгласни да допускат представители на Общината, които ще проверяват дали предоставеното отоплително устройство се използва по предназначение. 

„Към проекта има много голям интерес. Ежедневно имаме десетки запитвания. Ще се приемат документи на колкото може повече хора, за да се разпределят по най-адекватния начин устройствата.”, коментира Маринета Николова, началник отдел „Екологични политики и програми” в Община Бургас.

Повече информация за проекта и за начините за кандидатстване, можете да немерите ТУК 

 

Коментари

ориентири ...


различно ...


време за прогноза ...