икономика 14 ян. 2020 2020-01-14 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbkk0IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--fbe1ebfbc28559ba898bf857cf1faa8c5be61d0c/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_36685.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Ето кои са новите моменти в тазгодишната данъчна кампания

Все повече граждани предпочитат да подават данъчните си декларации по електронен път чрез ПИК код, което е сериозно улеснение.

От услугата са се възползвали над 75 000 жители на Бургас и региона. ПИК се издава безплатно за няколко минути само срещу лична карта в салоните на НАП.

„От началото на месец март ще бъде достъпна предварително попълнена декларация за доходите на гражданите – това е едно много сериозно улеснение при декларирането. От тази декларация обаче ще могат да се възползват само лицата, които притежават електронен подпис или персонален идентификационен код (ПИК) на НАП.”, уточни заместник-директорът на териториалната дирекция на НАП Бургас Стефан Илчев на пресконференция във връзка с началото на данъчна кампания 2020.

Тази година кампанията по подаването на данъчните декларации започна на 10 януари и ще продължи до 30 април, когато е и крайният срок не само за деклариране, но и за внасяне на дължимите данъци. Новите годишни данъчни декларации за облагане на доходите на физическите лица за 2019 г.  освен че са публикувани на сайта на Националната агенция за приходите www.nap.bg, са налични и в салона за клиенти на НАП-Бургас.

От тази година с два месеца се удължава и срокът за ползване на 5-процентната отстъпка върху данъка за довнасяне.

„Ако подадат декларациите си по електронен път до 31 март 2020 г., физическите лица могат да ползват 5% отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация, но не повече от 500 лв. Важно допълнително условие е да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне в срок до 31 март 2020 г.”, коментира Сияна Димитрова, директор на дирекция „Обслужване“ в НАП-Бургас

Гражданите и фирмите могат веднъж годишно сами да коригират дължимия данък, деклариран пред НАП с годишната данъчна декларация. Това става с подаването на еднократна коригираща декларация, като срокът за подаването ѝ е до 30 септември на текущата година.

От първи януари 2020 г. минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващи се лица е 610 лв., запазва се размерът от 8 на сто на здравноосигурителната вноска. Минималната вноска за здравно осигуряване става 24,40 лв.

Важен и нов момент в тазгодишната данъчна кампания е задължението самоосигуряващите се лица да декларират доходите си електронно – чрез ПИК или електронен подпис. Това се отнася също и за едноличните търговци, земеделските производители, работещите на патент, както и за упражняващите свободни професии.

В посока облекчено деклариране, от НАП-Бургас информираха още и за отпадането на задължението физическите лица да прилагат към годишната си данъчна декларация служебни бележки за доходите. Информацията ще се подава от работодателите в НАП по електронен път до края на февруари и ще се генерира автоматично в подоходните декларации.

Виртуалните и физически ПОС терминали на Националната агенция за приходите елиминират случаите на начисляване на стотинки лихва заради късно пристигнал превод, а плащането чрез тях е безплатно, напомниха още от приходното ведомство.

През изминалата 2019 г. териториалната структура на НАП в Бургас е внесла в републиканския бюджет 1 милиард и 55 милиона лева. От тях данъчните постъпления са близо 510 милиона, а събраните осигуровки – 545 милиона и 500 хиляди лева.

Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...