пред олтара 12 ян. 2020 2020-01-12 2020-01-12 https://www.burgas-reporter.com/attachments/058e1482dba0836573e8ad4c34a8521d18fc1d10/store/fit/600/400/b56f66af9f4fc5b360a19c48c7cc8ff4fa92ad6da29985e14fe067bf50ad/article_image

Burgas Reporter Ltd.

Почитаме Св. мъченица Татяна

Православната църква почита днес - 12 януари, Света мъченица Татяна.

Тя произлизала от знатно и богато римско семейство, което я възпитало от ранно детство в християнската вяра. Баща ѝ бил три пъти прeфект на Рим. Татяна била посветена за дякониса и всецяло се отдала на милосърдие и непрестанна молитва. Тя се отказала от светски радости и се обрекла на целомъдрие.

След смъртта на жестокия император Хелиогабал управлението поел император Александър Север. Императорът не бил убеден последовател на Христовата вяра и в двореца си държал статуи на Христос, Аполон, Авраам и Орфей. Без да гледа на знатното положение на Татяна и на нейния безукорен живот, императорът наредил да бъде заведена в храма на Аполон, за да принесе жертва.

Девойката не само отказала да стори това, но по нейната молитва идолът се сгромолясал и се разбил на парчета. След напразните увещания на градоначалника да се отрече от Христа, младата Татяна била многократно подлагана на най-свирепи изтезания, като дори изболи очите ѝ и рязали от плътта ѝ.

Вярата и била толкова силна, а животът ѝ - толкова праведен, че Бог я възнаградил с чудотворни умения. Татяна можела да разрушава храмове и да омилостивява кръвожадни животни.

След всяко мъчение Бог извършвал чудо със Своята изповедница – тя се явявала на другия ден излекувана. Това привеждало в голямо смущение обърканите мъчители. Уморен от нейната несломимост, безмилостният управител наредил да я предадат на изгладнелите зверове, но пуснатият лъв се заумилквал около светата мъченица и ближел кротко нозете ѝ, без да я нарани по никакъв начин.

Следвайки езическите си предания, мъчителите на Татяна ѝ отрязали косата, вярвайки, че там се крие магьосничеството ѝ. Накрая, около 225 г. н.е., Татяна и баща ѝ били обезглавени.

На 12 януари православната църква почита паметта на светицата и всички, носещи името Таня и Татяна, празнуват своя имен ден. 

На днешния ден църквата почита още Св. Сава Сръбски, Св. мъченик Мертий, Преподобна Евпраксия Тавенска.

Източник: pravoslavieto.com

пред олтара ...


време за прогноза ...


Минута за размисъл ...