пред олтара 10 ян. 2020 2020-01-10 2020-01-10 https://www.burgas-reporter.com/attachments/dbd1d2c1a04fb0cd3ca4c2a1ae1716810e013550/store/fit/600/400/69385c23c329109e47777cefbd9a92a4e1c3260a9e9105f0c4370bf9da46/article_image

Burgas Reporter Ltd.

Почитаме Св. Григорий, епископ Нисийски

Православният свят почита днес – 10 януари, Св. Григорий, епископ Нисийски.

Той е по-малкият брат на Василий Велики.

Знанията, които придобил в езическото училище на Кесария, допълнил със самостоятелни научни занимания и с уроците на свети Василий, на когото Григорий, по неговите собствени думи, бил много задължен. Поради своите природни дарби и прилежност в науките успешно изучил риторика и философия и се готвел да стане светски ритор. Но Бог отсъдил друго и в душата на Григорий, който по онова време бил по-склонен към светски занимания и изучаване на светски науки, скоро настъпил обрат.

Веднъж в имението на майка му се подготвяло празненство в чест на пренасяне мощите на свети четиридесет мъченици. На семейното тържество бил поканен и Григорий, който тогава учел в Кесария. Недоволен, че го откъснали от занятията му и че празникът не бил отложен за по-благоприятно време, Григорий равнодушно, без внимание, слушал песнопенията на богослужението, което се извършвало в градината и продължило през цялата нощ. Накрая той се усамотил в една беседка и легнал да спи. И вижда насън, че иска да влезе в градината, но някакви светозарни воини не го допускат и само благодарение на застъпничеството на един от тях успява да избегне наказанието.Това заплашително съновидение му направило силно впечатление и той, като изоставил светските занимания и науки, се обърнал към четене на свещени и душеспасителни книги.

С подкрепата на сестра си Св. Макрина Младша и напътствията на своя приятел Григорий Богослов, Св. Григорий се оттеглил в най-строго монашеско усамотение. Бил ръкоположен за епископ на Нисия и станал един от най-върлите противници на арианството.

Св. Григорий се проявил и като даровит писател, философ и богослов. Автор е на знаменитото произведение „Против Евномия” в 12 тома, освен това прави тълкувания на Петокнижието и на  Псалтира, пише беседи за Блаженствата и Господнята молитва.

Известни са празничните му слова за Рождество Христово, за Богоявление, Пасха (5 слова), Възнесение Христово, Петдесетница, Сретение Господне.

Нисийският епископ, брат му Св. Василий и приятелят им Св. Григорий Богослов били наречени от църквата „Кападокийско тризвездие”.

Днес се почитат още преподобни Дометиан, епископ Мелитински и преподобни Презвитер Маркиан, Св. Теофан Затворник, Блажена Теозви, дякониса.

пред олтара ...


време за прогноза ...


Минута за размисъл ...