пред олтара 06 ян. 2020 2020-01-06 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcjArIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--a2818e256499b4caa610f2f88c5bf7d0d462e839/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_36609.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Богоявление е! На този ден Иисус Христос е бил кръстен в река Йордан

Православната църква отбелязва днес – 6 януари, празника Богоявление, или Йордановден.

Той ознаменува покръстването на Иисус Христос в река Йордан от Йоан Кръстител. Според Библията в този момент небето над Божия Син се отворило, Светият дух слязъл върху Него във вид на гълъб и се разнесъл глас: "Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение".

На този ден е прието християнското семейство да направи водосвет и в своя дом за здраве и успех през годината. На 5, 6 и 7 януари свещениците посещават къщите и поръсват със светена вода стаите.

По традиция на 6 януари, след службата в храма, празнично шествие се отправя до някоя река, море, язовир, където свещеникът хръвля Светия Кръст във водата. Смели мъже (а понякога и жени) се хвърлят, за да го извадят. Този, който достигне първи до него, е поръсван със светена вода, като се вярва, че ще е много здрав и щастлив през цялата година.

След изваждането на Кръста се служи тържествена литургия, наречена Велик водосвет. Тогава се обновява светената вода в храмовете и всеки си взема за вкъщи. Тя пази от болести и пречиства душата. Пази се през цялата година и се използва в тежки моменти или ако някой легне болен. Болни ходят да се къпят на мястото, където е бил хвърлен кръста, с вярата, че ще оздравеят.

На Йордановден се месят три ритуални хляба, при чието замесване се ползва остатъкът от старата светена вода. Единият е за дома, вторият е за гостите, а третият се оставя пред вратите на къщата заедно с бакър вино за минувачите. Върху железен предмет се изгарят чемширените китки от предишното Рождество, а пепелта се поръсва със светена вода и се заравя под овошка или трендафилов храст.

С донесената от църквата свещ се запалва с “нов” огън кандилото в семейния иконостас. Там се полагат и новите рождественски китки.

Някъде е прието още рано сутринта на Богоявление стопанинът на къщата да изнесе домашната икона до реката или на чешмата и да я „измие”. Ритуалът се прави, за да бяло житото. След това той носи вода и в дома, за да се измият всички членове на семейството.

Празничните обреди започват още на 5 януари, когато свещеникът „Кръщава вода”, като пуска кръст в нея. Именно с тази осветена вода и с китка босилек в нея той обикаля домовете и ръси за здраве. От своя страна домакините пускат монети в менчето с водата и даряват свещеника.

В някои краища на страната със свещеника ходят деца, които се наричат „котки” и носят даровете.

Коментари

пред олтара ...


време за прогноза ...


Минута за размисъл ...