ориентири 05 дек. 2019 2019-12-05 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBaDgrIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--427c7f11abc80abd3d2d3546bf07575954fc1e06/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_36375.jpg

Burgas Reporter Ltd.

РИМ - Бургас показва какво се подрежда на обредната никулденска трапеза

По традиция навръх Никулден Регионалният исторически музей в Бургас ще подреди богата обредна трапеза в центъра на града.

Тя ще се намира в градинката до Часовника и ще бъде осветена от бургаското духовенство. Събитието е с начален час 10:45 часа, като по традиция обредният Никулденски хляб ще бъде разчупен от стопанина в лицето на кмета Димитър Николов.

В бългaрския народен календар Никулден бележи началото на същинската зима. Св. Никола се описва като старец с беловласа глава и дълга бяла брада. Народът го нарича още стари свети Никола. Светецът разтърсва дългата си бяла брада и от нея се изсипват първите снежинки. За първия сняг стопаните трябва да бъдат предварително подготвени, за това са и поговорките „Карай дърва, мели брашно, че студ иде!“, „Никулице, Варварице, кола брашно, кола дърва!“, „Днес му е денят, утре му е снегът!“.  В същото време свети Никола предпазва морето от замръзване.

Важно място в зимната никулденска обредност заема тържествената трапеза, на която неизменно присъства рибата. Затова често празникът се нарича „рибни свети Никола“ или „мокри свети Никола“. Народната традиция изисква в чест на светеца да се жертва риба, чието тяло е покрито с люспи, защото „голата риба“ навявала тъжни мисли за голота и беднотия. Под въздействие на християнската религия се поставя и второ условие – рибата да има на главата си кост с формата на кръст. На тези изисквания отговарят шаранът, платиката, мряната и расперата. За най-празнично рибно ястие се счита шаранът по никулденски или печен, пълнен шаран в кора (тесто), като плънката може да бъде най-различна. До рибните ястия на обредната трапеза се подреждат и постни ястия – боб, постни сърми, постни пълнени чушки, варени жито, булгур, царевица. Освен тях за празника се приготвят и специални обредни хлябове – боговица, богов хляб, никулски кравай, никулски колак. Те се украсяват, като от тесто се моделира образът на светеца или неговият кораб.

Коментари

ориентири ...


различно ...


време за прогноза ...