пред олтара 03 дек. 2019 2019-12-03 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBaHRpIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--aff97aa201e30a1d15cdcab1deccf1e772660ad5/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_36350.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Почитаме Св. пророк Софония

Православната църква почита днес – 3 декември, Св. пророк Софония, един от дванадесетте малки пророци.

Той бил от знатен род и живял при иудейския цар Иосия, син на Амон, повече от 600 години преди рождението на Иисус Христос.

По негово време благочестивият цар Иосия защитавал християните и гонел езичниците. Той възстановил величието на Соломоновия храм, който бил в пълен упадък, разрушил езическите жертвеници, умъртвил идолските жреци и заповядал на всички строго да спазват Моисеевия закон.

Езичниците престанали открито да служат на идолите, но тайно продължавали да им се молят.

Св. Софония виждал какво се случва и горещо се молел за спасението на своите сънародници.

Затова Бог го избрал за Свой пророк и му заповядал да възвести на юдеите страшните наказания, които ги очаквали за тяхното нечестие и служене на лъжливи богове. Изпълнявайки Господната заповед, той тръгнал по юдейските градове и села и навсякъде подбуждал народа към изправяне и покаяние. Проповедта му не била дълга, но по сила и дълбочина напомняла пламенните речи на великите пророци Исаия и Иеремия.

Софония предсказвал какво наказание чака езичниците:

“Филистимци, моавитци, амонитци, етиопци, асирийци ­ казвал той ­ ще бъдат изтребени, земите им ще бъдат опустошени и ще станат, подобно на Содом и Гомор, поляна, обрасла с бодлива трева и вечна пустиня. Това е за високомерието им, задето се подиграваха и се превъзнасяха над Божия народ”.

Пророкът с прискърбие виждал какви нещастия чакат и неговия народ, който тънел в заблуждение. Иерусалим, по думите на пророка, “не приема увещания, не слуша гласа на Господа, не се уповава към своя Бог не се приближава. Князете му посред него са рикащи лъвове, съдиите му ­ вечерни вълци, хората му ­ горди, свещениците му ­ оскърбяват светинята и разрушават закона. Затова ­ казвал пророкът ­ нечестивият град ще бъде разорен, с него ще погине и цялата Иудейска земя”.

Но Софония не се ограничил само с печални предсказания. Той предрекъл и по-добри времена за хората по света.

Днес църквата почита още Св. свещеномъченик Теодор, архиепископ Александрийски.

Коментари

пред олтара ...


време за прогноза ...


Минута за размисъл ...