време за прогноза 21 ноем. 2019 2019-11-21 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdEk5IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--cd76eb7c5162198f3081ee4fbc56a42f34d529fc/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9VWTI5dFltbHVaVjl2Y0hScGIyNXpld2s2RUdGMWRHOWZiM0pwWlc1MFZEb01aM0poZG1sMGVVa2lDMk5sYm5SbGNnWTZCa1ZVT2d0eVpYTnBlbVZKSWcwME1EQjROakF3WGdZN0NGUTZDV055YjNCSkloQTBNREI0TmpBd0t6QXJNQVk3Q0ZRPSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--203b1a8c9eed4377167cb2e98b44388b2b3a30a3/main_img_36246.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Изненадата като начин на живот в България

Суеверните китайци се обливат в пот и се будят с писък от страх, че може да ги сполети най-ужасното проклятие, което гласи „Гадина такваз, дано да живееш в интересни времена“, демек всеки ден да ти носи някакви изненада. Интересна един вид.

Дори ако чисто хипотетично, китайците имаха навик да се кръстят и да викат „Пу, пу да не ми е уруки“, като превантивни мерки срещу проклятието те щяха деня и нощя да се кръстят и да викат „Пу, пу да не ми е уруки“ и „Дано ни отмине тази изненада“ , ама не могат заради тяхната си там народопсихология. 

Не знам точно кой стар китаец или кой злобар ни е проклел, но  откак се помня, в Отечество Любезно как Хубаво Си Ти живеем все в интересни времена, а животът ни е неспирна върволица от дни, изпълнени с изненади.

Дори не говоря за това, че зимата винаги ни изненадва. У нас зимните изненади са толкова рутинни, че вече никой не им обръща внимание.

Нека признаем, че туй с въвеждането на безплатния първи ден от болничните си беше изненада отвсякъде. Неприятна.

Онуй пък с отмяната на въвеждането на безплатния първи ден от болничните не беше никаква изненада.

Изненадващо е само това, че всичките спорни моменти в Мила Родино, Ти Си земен Рай се решават с похвата DEUS EX MACHINA…демек Бог от машината.

Уж живеем в модерни времена, уж сме парламентарна република, ама всичко се решава от един. Един за всички, всички за един…както казваха мускетарите.

Нали знаете, в Античността авторите на трагедии, комедии и драми понякога се спичали и сюжетната им линия забивала в задънена улица, затова те винаги в такъв момент разчитали на божествената намеса. И зрителите из амфитеатъра въздъхвали облекчено.

Същото е в нашата политика. Когато политиците нещо изпаднат в задънена улица, идва Той и настъпват мир и любов и нов златен век.

Някога древните гърци, като са изписвали από μηχανής θεός, демек апо механес теос или римляните, като са изписвали деус екс махина, дали са имали предвид това, че когато у нас стане най-безнадеждно, винаги на сцената ще се появява един джип и от него ще слиза един едър и добър мъж и ще въздава справедливост?

Но все пак тема на моите разпокъсани мисли днес не са древните и антични умове, а изненадата като начин на живот у нас.

Дали трябва да се изненадваме от това, че правителството и парламентът могат да си решават каквото искат, но винаги в последния момент идва г-н Апо механес теос или г-н Деус екс махина и разсича гордиевия възел.

Да му се не види. В мен едни такива еретични мисли покълват. Ако всичко зависи от един човек, за какво са ни разните му там институции? Ами, че те са излишни тогаз. Само че ако винаги едни човек оправя проблемите на всички хора, то тогава накрая всички хора стават мързеливи, а този един човек се изтощава и рухва. а съвсем в края всички мързеливци стават недоволни и обвиняват именно този един за личните си несполуки и неуспехи. 

Между другото, сещам се, че преди време пак развивах същата теория за влиянието на DEUS EX MACHINA в нашия живот.  Повтарям се, значи. Туй ще рече, че нищо не се е променило.

Все едно и също правя, зле съм, но ще се оправя.

Как си ти?

Ха, ама то станало време за прогноза. За днес синоптиците обещаха дъжд и го осигуриха за радост на всички влаголюбиви земеделски култури и плесени.

Малко е изнервящо да говорим за дъжд и влага насред есенно –зимна профилактика и липса на вода в чешмите из Бургас, но това е ирония на съдбата.

Максималните температури в града и в региона ще достигнат около 15 градуса.

Нека е хубав денят ви.

Автор: Красимир Калудов

 

Коментари

време за прогноза ...


ориентири ...


пред олтара ...