пред олтара 18 ноем. 2019 2019-11-18 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcjQ5IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--e60b23b6968a68652f479d1df5a52d67c39878e0/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_36209.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Почитаме Св. мъченици Платон и Роман

Православната църква почита днес – 18 ноември, Св. мъченик Платон.

Той се родил в Анкира (Анкара). От малък бил възпитан в Христовата вяра. Това стигнало до ушите на управителя на града, ревностен езичник. По негова заповед младежът бил изправен пред съда, за да отговаря за деянията си.

Всички опити да отвърнат Платон от Бог били напразни. Затова го отвели в затвора и там го подложили на нечовешки изтезания. Господ бил милостив към своя син, изцелявал раните му и лекувал душата му.

Животът на Св.Платон завършил мъченически през 266 г., когато отсекли главата му пред очите на праведните християни.

На този ден църквата почита и светлата памет на Свети мъченик Роман.

 Светият мъченик Роман произхождал от Палестина и бил дякон на Кесарийската църкваРечник.

По време на езическото гонение над християните той живеел в Антиохия, където проповядвал учението и утвърждавал вярващите, за да пребивават непоколебимо в изповядване на Христа.

Когато нечестивият епарх Асклипиад искал да разруши до основи тамошния християнски храм, свети Роман подбуждал християнския народ да окаже съпротива на епарха и да не му позволи да го разруши.

По време на един идолски празник Свети Роман започнах на висок глас да говори срещу езичниците. Той спрял дори самия епарх Асклипиад.

Епархът веднага заповядал да хванат Роман и силно да го удрят по устата. После дълго го убеждавал да се отрече от Христа, а когато видял, че усилията му са безрезултатни, заповядал да измъчват светия мъж. Свети Роман, мъжествено понасял всички мъки.

По-късно Св. Роман бил осъден на изгаряне. Вързан и обграден с дърва, преди още слугите да ги подпалят, очаквайки последната съдийска дума, от средата на кладата свети Роман високо извикал, обръщайки се към мъчителите:

- Къде е огънят? Защо не го запалвате? Палете, та пламъкът да ме обхване целият.

Когато огънят бил запален и дървата от всички страни силно се разгорели, внезапно се излял пороен дъжд и го угасил.

Следващото мъчение за Св. Роман било да му отрежат езика. По необикновен начин обаче мъжът продължил да говори и да изобличава езичниците и след това.

После го хвърлили в тъмница, в която той останал дълго време, с нозе, стегнати в пранги. Когато било съобщено за него на император Максимиан, че говори и с отрязан език, императорът заповядал да го удушат. Като влезли в тъмницата, войниците затегнали въже на шията му и го удушили.

Така Светият мъченик Роман завършил подвига на своето страдание за Христа.

 

Коментари

пред олтара ...


време за прогноза ...


Минута за размисъл ...