пред олтара 11 ноем. 2019 2019-11-11 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcHM5IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--75101a140bacbdf3da5e99c462b01666156a2d39/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_36144.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Почитаме Св. Мина - покровител на семейството, бременните и сираците

Християнският свят почита днес – 11 ноември, Свети Мина, смятан за покровител на семейството, на бременните, сираците и бездомните.

Светецът се смята още за патрон на лечители, знахари, воини, както и на хора, поели на дълъг път.

Свети мъченик Мина бил египтянин. Той изповядвал християнската вяра и служил във войската, разположена в Котуанската област, под началството на военачалника Фирмилиан.

По това време начело на Римската империя били двама царе - Диоклециан и Максимиан. Те гонили християните и подлагали на мъчение всеки, който не се кланя на езически идоли. Като видял тези безчинства, Мина се отказал от войнството и се оттеглил в планината. Той сметнал, че е по-добре да живее със зверовете, отколкото с хора, които не познават Бога.

Веднъж, когато в града се правели традиционните жертвоприношения на езическите идоли, Св. Мина слязъл от планината и започнал да проповядва, като разказвал на хората за истинския Бог. Заради тази свои волност, той бил заловен и жестоко измъчван – бит с волски жили, тялото му било стъргано с железни куки, а после обесен и с главата надолу. Накрая воините отсекли главата му, а тялото му хвърлили в огън, запален в центъра на града за назидание на всички вярващи.

Когато огънят изгаснал, няколко християни събрали останалите мощи на светеца, обвили ги с чисти повивки и ги помазали с благовония. Скоро те пренесли светите останки в родния му град Александрия и го погребали в почести. Впоследствие на това място била построена църква в името на светия мъченик и по молитвите към светеца в нея станали множество чудеса.

Св. Мина е приеман като закрилник на жените, затова на днешния ден майките се молят пред иконата на светеца за здраве на децата си, за радост и благополучие в дома. Бездетните се молят да заченат.

Вярващи се покланят пред иконата на светеца и споделят най-искрените си желания. Мнозина са онези, които споделят, че след искрена молитва към светеца, с тях са се случвали чудеса.

Освен това в народните представи свети Мина е бил господар на вълците, които трябвало да пуска и да прибира. Неговият празник бележи средата на така наречените Вълчи празници - от Архангеловден до Коледни Заговезни - времето, в което вълците бесуват. По това време хората довършвали всички започнати ремонти, поправяли огради и запушвали процепите, през които можели да се промъкнат тенци, караконджоли и други зли сили.

На днешния ден православната църква почита още светлата памет на мъчениците Виктор и Викентий, на девицата Стефанида, както и Преподобни Теодор Студит Изповедник.

Коментари

пред олтара ...


време за прогноза ...


Минута за размисъл ...