време за прогноза 02 ноем. 2019 2019-11-02 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbFU5IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--ee0d4bf412dcd45708fff015fea9cf46ad637ac1/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9VWTI5dFltbHVaVjl2Y0hScGIyNXpld2s2RUdGMWRHOWZiM0pwWlc1MFZEb01aM0poZG1sMGVVa2lDMk5sYm5SbGNnWTZCa1ZVT2d0eVpYTnBlbVZKSWcwME1EQjROakF3WGdZN0NGUTZDV055YjNCSkloQTBNREI0TmpBd0t6QXJNQVk3Q0ZRPSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--203b1a8c9eed4377167cb2e98b44388b2b3a30a3/main_img_36084.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Кога ситият ще повярва на гладния…

В нощта на изборите заради някаква внезапна приумица на съдбата бях нещо като наблюдател в едни изборна секция, помещаваща се в училищна стая. Единственото, което правех, беше да гледам как се броят бюлетините. Нищо повече.

Изсипаха ги от урната и първо започнаха да ги сортират на два купчини по плотовете на грохналите ученически чинове. Едната с гласове за кмет, другата с гласовете за общински съветници. После започнаха да ги разделят според вота за всяка отделна партия.

След това ги разделиха на действителни и недействителни. После отделиха и онези с „Не гласувам за никого“. В едни момент почнаха да смятат и преференциите.

Купчините станаха безброй.

А накрая започнаха да броят бюлетините.  И знаете ли кое ме разтърси до дъното на душата ми. Една чевръста възрастна дама наплюнчи пръста си и скоростно стартира броенето на купищата листи пред себе си.

Това ме покърти, не защото съм гнуслив, а защото…уж сме в XXI век, уж живеем във века на високите технологии, а все още плюнчим пръсти. Поне нямаше сметало.

Старите хора казват „Ситият на гладния вяра няма“ и сигурно знаят защо. А депутатите казват, че не вярват в електронното гласуване и сигурно знаят защо.

От 20 часа до почти един часа след полунощ висях в училището, за да получа протоколите от гласуването в осем секции. След стръвно плюнчене на пръсти за близо четири часа и половина приключиха с броенето на бюлетините. После започнаха да ги описват в протоколи. След това да ги подпечатват.

Знаете ли, аз съм кротък човек с много висок праг на търпение, но в този случай бях готов да избухна като ядрена бомба и да помета целия този абсурд.

Усетих се, че мечтая да поставя законотворците и верните им глашатаи да стърчат прави в изборните секции от 7 часа сутринта до 1 часа на другия ден и да броят до полудяване бюлетини без да им е позволено да плюнчат пръсти. Усетих, че искам някой от всичките тези защитници на хартиени бюлетини да изписва с молив, а после с химикал данните от всяка една секция. Тогава може би някой от тях ще проумее, че машинното гласуване и електронното гласуване не са някаква приумица на лигльовци, а нещо съвсем нормално за времената, в които живеем.

Но пък ако има електронно гласуване, тогава може би ще стане по-сложно за някои политически партии да постигат предварително заложените си резултати…Ако пък изчистят и мъртвите души от изборните списъци, тогава пък ще стане съвсем сложно за конкретни партии, защото тогава хората няма да се кръстят друг път не видели, в едно да гласуват живи и умрели.

Не знам…кой съм аз, че да давам съвети на по-умните от мен.

Аз съм само един бургазлия, който вярва, че плюнченето на пръст при преброяване на каквото и да е било е доказателство за това колко много сме изостанали от нормалния свят.

Ха, ама то станало време за прогноза.

Днес ще разполагаме с топло време, слънце, безветрие, магистрали и максимални температури в Бургас и региона около 15 градуса.  Дори и правителството увеличи пенсиите с има няма 6%. И линията на бедността увеличи, но пък бедността не намаля. Е, това последното прозвуча малко заядливо, май.

Нека е хубав денят ви.

автор: Красимир Калудов

Коментари

време за прогноза ...


ориентири ...


пред олтара ...