пред олтара 18 окт. 2019 2019-10-18 2019-10-18 https://www.burgas-reporter.com/attachments/0fb01fa2407040561f491885b54dbe14b07af368/store/fit/600/400/5e40747c837872ed6557999d1a70034118cdeefad6a8ad9c24859d9f1f83/article_image

Burgas Reporter Ltd.

Почитаме Св. великомъченица Злата Мъгленска

На днешната дата – 18 октомври, българската православна църква почита паметта и на Света великомъченица Злата Мъгленска.

Св. Злата Мъгленска живяла във втората половина на ХVІІІ век. Родила се в бедно българско семейство. Родното ѝ място е село Слатино, Мъгленска епархия. Дъщеря на прост селянин, тя сияела както с телесна, така и с душевна красота. Отличавала се с удивително благочестие, със смирение и чисто сърце. Вярата ѝ в Господ била твърда, непоклатима. Рядката ѝ хубост станала повод да се украси животът ѝ със страдания на велика мъченица.

Млад турчин се прехласнал по хубостта ѝ и решил да посегне на честта ѝ. Един ден тя отишла в гората за дърва. По това време турчинът заедно с други турци я дебнел. Спуснал се към девойката, хванал я и подпомогнат от другите, я отвел у дома си.

Обещал ѝ, че ще се ожени за нея. Поискал да се откаже от своята вяра и да стане мюсюлманка. Заплашвал я с мъчения, ако тя се откаже.

Девицата била непоклатима и призовала на помощ своя Господ Иисус Христос.

Турците решили да опитат първо с по-меки средства да я склонят. Предали я за тази цел на жени туркини. Очаквали от тях да намерят начини да я увлекат в ислямската вяра. Туркините напрегнали цялата си хитрина в това начинание. Разказвали ѝ за мюсюлманския рай, за чувствения живот на мюсюлманите, за сладострастните увлечения у тях, за богатството, с което тя ще се сдобие, за разкоша, в който ще живее, ако пожелае да стане мюсюлманка и се омъжи за оня турчин.

Младата Злата ги слушала и гледала с отвращение и погнуса.

Накрая туркините повикали при себе си родителите и трите ѝ сестри. Заставили ги да се опитат да ѝ повлияят да приеме исляма и да се съгласи да стане жена на турчина. Заплашвали и Злата, и тях с мъчения и смърт, ако не се изпълни желанието им.

Поразени от страх, родителите и сестрите почнали да уговарят Злата да приеме ислямската вяра.

В душата на Злата настъпила борба. Любовта към родителите и към сестрите ѝ, от една страна, и дългът ѝ като християнка, от друга страна, застанали пред смутения ѝ поглед. Но останала твърда във вярата си.

Турците разбрали, че девицата няма да се откаже от православната си вяра. Затова Решили да опитат страшните средства - мъченията.

В продължение на три месеца всеки ден я биели с тояги. След това изрязвали от гърба ѝ ремъци и ги спускали пред очите ѝ. Потоци кръв се леели от нея. С нажежена желязна пръчка проболи главата й от едното ухо до другото.

Подпомогната благодатно от Господ, светата великомъченица изтърпяла и издържала тия жестоки, смъртоносни мъчения.

Когато била оставена за малко на покой, тя чула, че в селото дошъл духовникът на нейните родители, проигуменът на светогорския манастир „Ставроникита”, йеромонах Тимотей. По един християнин пратила молба до него - да се помоли усърдно за нея и Бог да я подкрепи достойно да завърши мъченическия си подвиг.

И Бог я подкрепил и прославил. Тя завършила подвига си като великомъченица.

Озверените турци я обесили в един двор на дива круша. Насекли след това тялото ѝ на късове.

Така, като злато прочистена в огъня на страданията, света великомъченица Злата Мъгленска предала душата си па Бога на 18 октомври 1795 година.

От: Жития на светиите. Ред. † Левкийски епископ Партений, архим. д-р Атанасий (Бончев). Синодално издателство, София, 1991 г.

пред олтара ...


време за прогноза ...


Минута за размисъл ...