ориентири 05 окт. 2019 2019-10-05 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdFEyIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--d66dc33aa9a89cc137b98621561a06c505d1921e/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_35833.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Д-р Красен Генев: Техниката в диализен център „Ел Масри“ е на световно равнище

Д-р Красен Генев е един от специалистите в  Хемодиализен център „Ел Масри“. Той и колегите му работят с възможно най-високото ниво на техника и оборудване, с които разполагат малко диализни структури в България. Потърсихме го, за да ни разкаже с какво методите, които прилагат в диализния център превъзхождат традиционните практики в страната.

Сам споменавате, че сте преминал през различни сфери на медицината, и че сте изградил вашия опит през годините в различни здравни заведения. Как вашият професионален път се пресече с хемодиализния център „Ел Масри“ и с какво бяхте привлечен тук?

Това, което ме привлече тук, е модерната база и изключително модерната технология на апаратурата от марката „Фрезениус“. Това съчетание позволява развитие и надграждане на хемодиализата до непознати за нашето здравеопазване нива. Мога да кажа, че не съществува  друга диализа в Бургас и в региона, които да разполагат с такова модерно оборудване. В България, по наша информация, има подобна техника само в още две населени места.

Какво предлагате като здравна услуга на пациентите във вашия център?

Нашият хемодиализен център обслужва хората с терминална бъбречна недостатъчност. За незапознатите пояснявам, че това е извънбъбречна процедура за почистване на кръвта.  Но при нас различното се състои в това, че въведохме нов, авангарден метод. Нарича се „Хемодиафилтрация“.  Това е комбинация между хемофилтрация и конвеционална хемодиализа.

Какви са предимствата на този метод?

С по-прости думи, „хемодиафилтрацията“  замества почти напълно функцията на здравия бъбрек.

За да разберете точно какво представлява, ще ви разкажа за конвенционалния метод, т.е за най-разпространения.

При  стандартната „конвеционална” хемодиализа,  кръвта се разминава от двете страни на мембрана във филтър, наречен диализатор, с диализен разтвор,  и по силата на дифузия, т.е на движение на веществата от по-голяма към по-малка концентрация,  кръвта се очиства.  Кръвта е богата на урейни токсини и те преминават в диализния разтвор и с него се изхвърлят. Разтворът има йонно съдържание подобно на кръвния серум. Какъв диализен разтвор ще направим , избираме индивидуално за всеки пациент в зависимост от алкално-киселинното и йонно-електролитното състояние на кръвта на пациента и  в зависимост от това в каква посока ще се движат йоните.

Значи ли това, че вие не отричате този широко разпространен метод, а единствено го надграждате?

Точно така е. Не отричаме. При досегашния метод се очистват ниско молекулни съединения по силата на дифузия. „Хемодиафилтрацията“ използва също мембрана , но разликата се състои в това, че в нея има микропори , които позволяват преминаването на белтъци в диализния разтвор с молекулно тегло под 66 000 далтона.  

Първоначално поради недостатъчно добра техника през годините всичко това се използваше по много примитивен начин основно в случаи на спешност.

При днешната модерна технология, с тази апаратура от най-висок клас, с която разполагаме в нашия център, можем да използваме технологията „онлайн хемодиафилтрация“ , не само по спешност, но и при хрониодиализата.

Защо е толкова ключово и важно условието да преминат тези белтъци?

Тези белтъци са средни и малки молекули. Представляват основно  медиатори на възпалението, като цитокини, левкотрени и най-вече БЕТА2 микроглобулини. Те се отлагат по нервните влакна и са основна причина за бъбречната нефропатия, отлагат се и в бъбреците и допълнително ги увреждат. Стига се до вторична амилоидоза на бъбреците. Освен това са отговорни и за т.нар. „МIA синдром“, а това е хронично възпаление,  недохранване и склероза на съдовете и води до късните сърдечно-съдови  усложнения при хората на хемодиализа, като  инфаркти, инсулти и т.н.. Но методът „хемодиафилтрация“, който ние използваме, предотвратява такива късни последици.

Освен това, при този метод може да се извлича и голяма количество течност, около 5000мл. на час, при което за да не се получи голяма концентрация  на кръвта се изисква и постоянно възстановяване на същата като след разреждане или предразреждане със същото количество течност.

Съществува и комбиниран метод наречен mixed HDF. Тази заместваща  течност,  наречена субституат, се приготвя от диализния апарат онлайн и е еднаква по йонен състав с диализния разтвор, който сме определили предварително, но е много по-пречистена и за това може да се вкарва в кръвта на пациента.

Както вече споменахме, диализният разтвор се получава като смес с определени съотношения от пречистена вода, чрез обратна осмоза и бикарбонатен и кисел разтвор, като минава и през специален филтър за бактериално очистване.

За една 4 часова диализа се изразходват около 250 л. вода. Субституатът е диализен разтвор, който минава и през втори филтър за максимално очистване.

Тези сложни функции могат да се извършват само от супермодерни апарати, пригодени за хемодиафилтрация и притежаващи освен кръвна помпа, така и една или две субституатни помпи.

За наша радост всичките диализни апарати, които използваме, притежават тази функция и са единствени в Бургас и областта.

Практически ние произвеждаме физиологичен разтвор, съобразен с параметри за всеки отделен пациент. 

При обикновената диализа се извлича излишната течност в организма, но йоните изостават. Минават през клетъчна бариера и се забавят, заради което се получава йонен шок, крампи , изпотявания. Неприятни усещания са за пациента.

При „хемодиафилтрацията“ всичко това е изключено, защото диализата протича леко и без опасност да се стигне до „йонен“ шок. Затова е незаменима  при спешни случаи.  При сепсис, при полиорганна недостатъчност, при злокачествени хипертонии, при задръжка на големи количества течности, новият метод е решаващ и животоспасяващ..

А този метод, който описвате, практикува ли се в Европа?

Да, там вече е основна практика, но за България е сравнително ново масовото му навлизане.  В диализен център „Ел Масри“  това вече е рутинна и масова практика.

От това , което описахте, може ли да се направи извод, че технологията и апаратурата в центъра за  хемодиализа „Ел Масри“  са освен всичко друго, но и много щадящи за пациентите?

 Да, това е ключовата дума. С този метод процедурите протичат според правилото „стабилен пациент“, т.е всичко е леко за него.

Как реагират пациентите?

Просто се чувстват прекрасно. Но тази процедура е важна и с нещо друго. На основата на нанотехнологиите мембраната за хемодиафилтрация, има свойството да адсорбира някои химически вещества. Те полепват по мембраната. Особено това важи за фосфора. Поддръжката на нивото му винаги е било много трудно като процес, но новият метод осигурява тази възможност. Затова очистването е много по-добро. А и късните, неблагоприятни  последици няма да се случат, защото ние ги отстраняваме като възможност.

Освен високотехнологична апаратура и съвременни методи, разполагате ли с квалифициран и обучен да работи с тях персонал?

Преминахме през продължителен цикъл на обучение с новия метод и новата апаратура. Но нашият екип е квалифициран и затова беше нужно единствено да се запознаем с модификациите, които не са трудни. Има несъществени разлики в настройките. Въвеждаме постепенно нови и нови функции, които щадят пациентите. Всичко е въпрос на допълнителни настройки на апаратурата.

Държа да обясня, че процедурата е безплатна за пациентите. Те не трябва да доплащат нищо за включването на метода на „хемодиафилтрацията“ в нашия център. Разполагаме с тази техника и я използваме пълноценно.  Това спестява и  използването на допълнителни лекарства за корекция на някои кръвни показатели.

Диализният ни център е с голям капацитет. Един от най-големите на Балкански полуостров. Напоследък наблюдаваме една интересна тенденция. При нас идват все повече пациенти от София, Пловдив, Плевен, от Стара Загора, от цялата страна. Те вече са чули за новия метод и го предпочитат. Няма да се учудя, ако някой ден запълним всички постове с пациенти от други градове и за бургазлии  не останат свободни постове. Четири пъти  месечно изпълняваме процедурата на 100%  за нашите пациенти.

Тази техника, с която вие разполагате, ще се превърне ли в стандарт за всички останали хемодиализни центрове в страната?

Неизбежно е, но инвестицията е много скъпа и не всяка диализна структура може да си позволи подобен разход. А ние вече разполагаме с такава апаратура.

Предлагаме най-доброто на нашите пациенти и се радваме, че сме им полезни. А що се отнася до колегите от държавната „хемодиализа“, към тях се отнасяме с уважение. Готови сме  на сътрудничество, особенно за по- тежки случаи, където животоспасяващия метод е „хемодиафилтрацията“, която могат да осъществят безпроблемно при нас.

За нас мога да заявя категорично, че  разполагаме с най-модерното оборудване, с най-високотехнологичната апаратура в нашата сфера.

автор: Красимир Калудов

 

Коментари

ориентири ...


различно ...


време за прогноза ...