пред олтара 27 авг. 2019 2019-08-27 2019-08-27 https://www.burgas-reporter.com/attachments/a98bbe9defa21b21c60b8acad6db1217c6472626/store/fit/600/400/16ec97a6ea2e95d44439f9efe13faeac65a58434b6c47045b101e79fae88/article_image

Burgas Reporter Ltd.

Днес почитаме Св. Пимен Велики и Св. Фанурий

Православната църква почита днес – 27 август, Св Пимен Велики.

Той се родил в Египет през 340 г. и още твърде млад се отдал на отшелнически живот заедно с двамата си братя. Той живеел в пълно въздържание и спазвал пост и молитва. Отказал дори свиждане с родната си майка, която в душата си много обичал.

Преподобни Пимен също така отказал да приеме управителя на египетската област, който бил чул много за подвижничеството му и пожелал да го посети. Преподобният отказал да го приеме, понеже смятал, че ако висши светски лица, започнат да го посещават, то мнозина и от простия народ ще нарушават неговото усамотение и тогава той ще се подложи на опасност да изгуби смирението и да падне в гордост.

Със своя смирен и добродетелен живот Пимен привлякъл много сподвижници, които наставлявал с голяма любов и мъдрост.

Той Починал в дълбока стараст през 450 г.

На днешния ден Православната църква почита още Св. Фанурий.

Той бил син на  известен търговец, който имал 12 деца. От тях най-голям бил Фанурий. На 12 години малкият Фанурий вече изучавал философия. Като характер бил кротък, усърден в науката, милостив, но езичник като цялото семейство.

Майката на Фанурий била добра и красива. Нейният съпруг осигурявал материалните придобивки в семейството. Съпругата нямала право да се интересува от сметките и бизнес делата на своя съпруг.

Един ден връщайки се с много пари и стока, съпругът й бил нападнат, ограбен и убит. Длъжниците разбрали за сполетялото нещастие и отишли да си търсят вземанията, независимо, че самите те били длъжници на покойника.

Тъй като не била в течение на делата на своя съпруг, жената се доверила на негодниците и им плащала несъществуващи вземания. Така за кратко време майката на Фанурий обедняла, останала само с една кухня, но и там била в нужда, защото нямала никакви средства, да изхранва дванадесетте си деца.

Един ден Фанурий споделил с едно момче, че майка му е светица, защото цял ден плаче и се моли. Приятелят му обаче заявил, че не вярва на това, защото жената си изкарва прехраната по нечист начин.

Фанурий решил да провери дали това е така и проследил една вечер майка си. Момчето видяло, че тя влиза в едно заведение за нощно пируване, посещавано от мъже. Майка му играела в този нощен локал и имала първата роля. По време на играта пеела плачейки, защото не искала децата ѝ да разберат на какво е подложена, за да изкарва храната им.

Момчето станало свидетел на нейното унижение, застанало на трибуната и извикало силно: ”Мамо!” При гласа на сина си, от ужас и болка, че е разкрита от него, майката паднала на пода.

Фанурий излязъл от заведението и веднага напуснал града. Отишъл на брега на голямата река. На брега видял пастири, които искали да минат на другия бряг с кораб. Замолил ги да пренесат и него оттатък. Пастирите го взели със себе си и си заминали по своите работи. Фанурий останал сам на брега.

Отвъд реката имало пустиня, в която пребивавал един стар пустиножител. Цели 65 години не бил виждал човешко лице. На този старец се явил Ангел Господен дал му една тояга и казал: ”Върви бързо на брега на реката и вземи от там богоприятния Фанурий, който е избран от Господа да бъде помощник на изпадналите в беда.”

Макар, че от килията на светеца, до брега на реката имало 3 дни път, като се слиза по много стръмен склон, с Божията помощ светецът стигнал при Фанурий за един час и казал на момчето: ”Ела при мене, Фанурий!” Момчето се вкаменило на мястото си, като чуло името си и казало: “Нима ти познаваш моя баща? Старецът потвърдил това. "Ако ти знаеше и майка ми, по добре е да остана тук, да ме изядат дивите зверове.", допълнил младежът.

Пустинникът се зачудил на неговите думи, но нищо не отговорил. Тръгнали заедно. И пак по чудо се изкачили на планината за един час, а пътят пеша не можел да се измине за 8 дни, защото бил каменист и много стръмен.

И заживяли заедно. В пещерата старият светец трябвало да се бори със суровите нрави на Фанурий, докато го направи християнин и го накара да прости на своята майка.

След кръщението, Фанурий получил позволение да отиде в града, за да измоли прошка от майка си и да види какво е положението на братята му. Но като се върнал в града разбрал, че през онази нощ майка му не припаднала, а умряла на място. Братята му били разпределени между роднини, без да знае къде се намира всеки един от тях. 

Вярващите отправят молитви към Св. Фанурий, когато искат да намерят своята половинка в живота. Светецът също помага за намиране на изгубени вещи, а заедно със Св. Николай закриля моряците за безпроблемно плаване. 

пред олтара ...


време за прогноза ...


Минута за размисъл ...