икономика 31 юли 2019 2019-07-31 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbGsyIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--41f714dfb80890806d1afa11968819515f5264df/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_35303.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Димитър Николов: Всички жители на община Бургас заслужават нови автобуси

Община Бургас кандидаства със свой проект пред Оперативна програма "Транспорт", за да привлече 65 млн. лв, с които ще могат да бъдат закупени 54 нови електробуса. За важността и смисъла на проекта потърсихме за коментар кмета на общината Димитър Николов

Защо е важно общината да спечели този проект за 65 млн. лв по Оперативна програма „Транспорт“?

Тези нови електробуси са изключително важни за град Бургас по няколко причини. Първо ще увеличим честотата на всички маршрути в градския транспорт и най-вече по линиите, за които има оплаквания от гражданите, че не успяваме в пиковете часове да осигурим превоз на пътниците. Второ ще увеличим маршрутите, защото има нови микрорайони в Бургас с много млади семейства и е необходимо да се оптимизират маршрутите.  Трето, старите автобуси, които в момента са без климатични инсталации и срещу които имаме много жалби от гражданите, постепенно трябва да бъдат извадени от употреби. Говоря за автобуси, които са на повече от 11-12 години и почти на 1 млн. км. пробег. Все по често стоят за тежки ремонти, които струват много пари. Така ще си намалим разходите за ремонти, защото новите са в гаранция. Ще изведем старите от експлоатация и ще продадем старите, от които нямаме нужда. И най-важното, на територията на Община Бургас ще осигурим нови и качествени автобуси с климатизация и отопление. В момента това можем да го осигурим само в град Бургас, но не и на територията на общината. Имаме много жалби от жители на крайните квартали и съставните селища, които се оплакват с основание, че не са втора ръка граждани и искат нови, хубави автобуси.

Като кмет гарантирам, че услугата ще бъде на еднакво ниво навсякъде и няма да делим хората.

Има ли възможност да бъдат намалени цените на билетите, когато влязат в употреба новите електробуси, които имат много по-ниски експлоатационни разходи?

Това ще го кажат специалистите по градски транспорт и аз приемам техните предложения. Преди 12 години „Бургасбус“  беше в състояние на технически фалит, с неразплатени задължения към повече от 55 фирми и повече от 10 физически лица. В момента „Бургасбус“  не дължи нито една стотинка на нито един търговски субект. Единственото задължение е към Община Бургас във връзка с този наем. Все едно член на семейството дължи пари на друг член на семейството. Синът на бащата или дъщерята да дължи на майката. „Бургасбус“ и Община Бургас са едно цяло, това задължение за наема е несъществено, защото то е заради законодателството. Няколко пъти ходих в Брюксел, настоявах пред управляващия орган да бъдат променени параметрите по тази програма и сега сме свидетели на това, че няма изисквания общините да купуват нови автобуси, а е дадена възможност самите оператори да купуват автобуси. Новите електробуси ще бъдат закупени от „Бургасбус“, а  не от общината, с което отпада ангажиментът да се плаща наем на общината.

Какво казват специалистите като прогноза за намаляването на вредните емисии от изгорелите газове след влизане на употреба на електробусите?

Категорични са, че новите електрически автобуси са с нулеви емисии. Знаете, че имаме три сериозни направления за замърсяване с ФПЧ. Индустрията, но и не малък дял, около 33% от градския транспорт. В този сегмент съществен дял от ФПЧ са изгорелите газове от градския транспорт. Сега с тези електрически автобуси и с използването на тролейбуси в градския транспорт ние от Община Бургас няма да сме причина за ФПЧ. Сигурен съм, че мобилните станции ще покажат движение на параметрите в добра посока.

Когато стартирахме проекта, ние гарантирахме, че ще създаде устойчивост. Ние и в момента възприемаме правилата и модела на работа на европейския транспорт. Когато един автобус превиши 1 млн. км и повече от 12 години експлоатационна годност, той да бъде изкаран. Старите автобуси са с по-занижени нива на безопасност. Новите автобуси имат по-сигурни спирачни системи, работят ефективно и рискът от травми ще бъде многократно намален. За нас сигурността на пътниците и на участниците в движението е най-важна.

 в интервюто са използвани и въпроси на колеги от бургаски медии

Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...