икономика 30 юли 2019 2019-07-30 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbFEyIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--566397562be29245ac634a31a916e67cd8ba017f/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_35294.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Инж. Петко Драгнев: Брутната заплата в "Бургасбус" е средно 1750 лв.

Управителят на общинския превозвач "Бургасбус" инж. Петко Драгнев защити напълно намерението на община Бургас да обнови автопарка на фирмата с 56 нови електробуса. Ето е аргументите "за" промяната, които изтъкна мениджъра на дружеството

Ще ни кажете ли малко повече детайли за включването на електробусите в автопарка на „Бургасбус“?

Петдесет и шест ще са общо електробусите.  Дванадесет от тях  ще бъдат осемметрови, тридесет и четири ще бъдат 12 метрови, а десет от електробусите ще бъдат 18 метрови. Предвидили сме да ги използваме по всички линии във вътрешно градския транспорт. Част от автобусите ще бъдат пренасочени към съставните селища, за да подобрим услугата. Там автобусите са над 15 годишни, с крещяща нужда от подмяна. Освен това като оператор сме поели ангажимент да обновяваме парка на територията на цялата община.

Имайки възможност да експлоатираме по-голям брой автобуси, ще ни се осигури повече време за ремонт на вече експлоатираните автобуси, някои от които са над 500 000 км.

Относно опасения, изказани в залата, предвидили сме, така да се каже, да отворим ножицата ,за да може всички производители на автобуси да предложат параметри, да участват, така че да не бъде отрязан някой производител заради свити изисквания относно параметрите. Смятам, че всички, които произвеждат,ще участват в процедурата.

Къде ще бъдат зарядните  станции и там ще се зареждат ли автомобил?

Гражданите няма да могат да зареждат своите автомобили, защото те са на съвсем други параметри. На две места предвиждаме да монтираме зарядните станции. Едната е в двора на „Бургасбус“, а другата на тролейбусното депо в „Меден рудник“. Предвижда се зареждането да става еднократно, вечер, докато електробусите „почиват“. Предвидили сме пет часа заряд.

Какъв пробег бихте искали да имат електробусите с едно зареждане?

Има различни стандарти от производителите. Ние сме предвидили като изискване задължителен пробег поне една смяна, около 150-160 км. Който предложи по-голям пробег, ще получи повече точки в процедурата, защото това са част от критериите. В София изискват средно около 300 км. пробег, но реално с използване на климатик за охлаждане или отопление през зимата пробегът е около 220 км. Знаете ,че такива разминавания се получават и при електромобилите.

Кои линии ще „подсилите“ с повече техника?

На първо място линия  N:9. По нея предвиждаме всички автобуси да са с дължина девет метра. Ще получим възможност да сме достатъчно гъвкави. Ето, през лятото учениците са във ваканция и линиите Б1 и Б2 са по-малко натоварени, а същевременно линиите Б11 , Б12 през лятото са по-натоварени, защото минават покрай Морската градина и плажа. Зимата е обратно. Така че ние гледаме пътникопотока и правим наряд за всеки ден по отделно.

Каква заплата получава едни шофьор при вас и как ще осигурите бройката водачи, които сега липсват?

В момента средно водачите получават около 1750 лв брутна заплата. Да, в сравнение с положения труд може да се мисли за увеличение, но сега получават 1750 лв средно.

Тези, които имат желание да работят допълнително, получават повече. Съвместно с проф. гимназия по транспорт работим за увеличаване на персонала. В момента учениците провеждат стажовете си при нас. Имаме и договорки с фирми, които провеждат курсове за „Д“ категория , за да можем да стимулираме курсистите да работят в „Бургасбус“ минимум три години.

Към днешна дата, често се коментира финансовото ни положение. Към днешна дата „Бургасбус“ не дължи нищо към абсолютно никого, нито към доставчици, държава. Единствено пари за наем към общината, просто така беше предвиден проектът.

в интервюто са използвани и въпроси на колеги от бургаски медии

 

 

Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...