пред олтара 27 юли 2019 2019-07-27 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbW80IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--d785c41344dabb0136363e44768faef7ea472436/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_35255.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Почитаме Св. Пантелеймон - лечителят

Православната църква почита днес – 27 юли, Св. великомъченик Пантелеймон.

Той живеел в Никомидия през 3 в., а името му значи „всемилостив”. След смъртта на майка му за него продължил да се грижи само баща му.

Когато пораснал, поверили Пантелеймон на знаменития лекар Ефросин, който бил впечатлен от ума и дарбите на момчето. Всеки ден, когато отивал при своя учител, Пантелеймон минавал покрай къщурката на християнския свещеник Ермолай. Светият отец го обикнал като свой син и го посветил в истинската вяра.

Веднъж момъкът станал свидетел на чудно събитие. На пътя си видял мъртво дете, ухапано от отровна змия. В съзнанието му изплували думите на Ермолай за могъществото на Бог и той започнал горещо да се моли. В този миг детето отворило очи и се усмихнало. Въодушевен и радостен от случилото се, младежът отишъл при стареца и поискал да го кръсти.

След време Пантелеймон станал прочут лекар. Много хроми и сакати, глухи и слепи намерили при него спасение за страданията си. А когато баща му се поминал, раздал богатството си на бедните. Освободил робите си и щедро ги надарил. Навестявал нещастни хора, за да им помага. Ходел при затворници християни, за да ги подкрепя. И всички го благославяли.

Това събудило завист и омраза у лекарите в града, които побързали да известят владетеля Максимиан за деянията на Пантелеймон. Повикали лечителят при царя, за да се разкае. Но вместо това, без всякаква нотка на колебание, светецът защитил своята вяра. И за да докаже колко лъжовни са езическите богове, помолил императора да донесат при него един неизлечимо болен и да накара жреците да се молят за него.

Напразни били молитвите на езичниците. Тогава Пантелеймон застанал смирено над безжизненото тяло, отправил поглед към небето и се помолил. В този миг страдалецът оздравял.

Мнозина повярвали в чудото, но не и Максимиан. Той поискал да устроят извън града зрелище. В присъствието на всички граждани пуснали срещу светецът дивите зверове. Вместо да го разкъсат, животните кротко легланали в краката му. Разярен, императорът заповядал мъченика да бъде публично обезглавен.

Добродетелни хора с благоговение погребали тялото на Св. Пантелеймон през 305 г.

Част от светите мощи на христовия мъченик днес се пазят в руския манастир „Св. Пантелеймон”.

На този ден църквата отбелязва още светлата памет на Свети седмочисленици Кирил и Методи, Климен, Наум, Сава, Горазд и Авгеларий.

 

Коментари

пред олтара ...


време за прогноза ...


Минута за размисъл ...