време за прогноза 24 юли 2019 2019-07-24 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBa1E0IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--d0700084d8a40c3722a5d5dc76bac8743ce20831/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_35222.jpg

Burgas Reporter Ltd.

У нас има много по-големи свинщини от отглеждане на прасета в задния двор

Напоследък много мисля за онази стара приказка, в която се разправяше за някакъв султан, император или крал, общо взето някакъв голям владетел, който вдигал данъците и разпитвал велможите си как реагират хората.

И те му казвали „ами, протестират, недоволстват и общо взето недоволстват“.

А кралят, императорът, султанът или премиерът отвръщал „Ааа, добре тогава. Вдигайте ги още“

И така до деня ,когато пак след поредното вдигане на дънъците му докладвали, че хората ядат, пият и се веселят и не им пука от нищо“

Тогава владетелят пребледнял, уплашил се и наредил „Сваляйте веднага, ама на момента, сваляйте рязко данъците, че ще стане страшно“

Та, мисля си за наглед странната логика в реакциите на този управник. Защо не се стряскал от недоволните граждани, а е изпаднал в паника заради потъналите във веселба хора?

Нека поразсъждаваме заедно.

Ако по улиците на един град или една държава наизлязат протестиращи хора, те ще издигнат плакати, ще изкрещят какво точно ги дразни и нервира, с какво не са съгласни. Протестите ще имат евентуално и водачи.

Тогава хитрият владетел ще знае какво и кой стои срещу него. Ще може да вземе мерки или да не вземе мерки, ще може да изпълни исканията или да изкуши водачите на протеста, може и да ги притисне и смачка. Всичко може, нали.

Да, обаче когато хората ядат, пият и се веселят, те са само не една крачка от пълната апатия, равнодушие, безразличие и тотално игнориране на всичко и на всеки.

Управникът тъпак ще разтълкува това погрешно и ще каже на своите хора „Юруш на маслините“ и ще си прави каквото иска, защото ще смята, че гражданите са някакви безволеви тъпоумници, амеби, зелени еуглени или чехълчета.

Умният крал, султан, император, премиер или какъвто и да е там владетел обаче ще бие камбаната тревожно, защото ще проумее, че нещата са стигнали до ужасен за властта момент и че всички граници са преминати, а хората са притихнали, защото…

Защото и в гората е така. Преди да се случи нещо страшно, всичко притихва.

Той, нали и Христо ботев описва това състояние ужасно точно

„Глухо и страшно гърмят окови, 
не чуй се от тях глас за свобода: 
намръщен само с глава той сочи 
на сган избрана - рояк скотове, 
в сюртуци, в реси и слепци с очи“

Иначе казано, ако не знаеш какво се случва в главите на хората, ако между теб и тях има стена от мълчание, равнодушие и апатия, то тогава ти нямаш никаква представа какво да очакваш и си нямаш представа какво може да изскочи зад ъгъла.

И никакви заплахи не могат да уплашат никого, защото никой не те чува и не те слуша.

А в Отечество любезно е все по-тихо и хората все повече мълчат.

Дано на някой му светнат червените или сините лампи, че да се сети.

Ха, ама то време за прогноза станало.

Днес ще е слънчево, но ще има и облаци и дъжд. Максималните температури в Бургас и в региона ще достигнат 28 градуса.

Нека е хубав денят ви.

Автор: Красимир Калудов

Коментари

време за прогноза ...


ориентири ...


пред олтара ...