различно 10 юли 2019 2019-07-10 2020-06-01 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbm8zIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--62818d51750b89394f568e67df7ed21f18168f1e/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_35116.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Един обикновен ден на един хубав български плаж

Няма да сравнявам гръцкото и българското крайбрежие, защото ми се струва идиотско да се прави сравнение между съвсем различни морета, страни и манталитет.

Няма да ви казвам къде е хубаво и къде не е.

Само ще ви разкажа за един български плаж, останал непокътнат от бетонния потоп.

Добре дошли в Синеморец.

По-точно на една от най-красивата плажни ивици в България.

Сигурен съм, че когато застанете върху едно от скални плата с изравнени повърхности като огромни тераси  над брега и погледнете към мястото , където река Велека и Черно море влизат в страстен танц, ами няма как да останете равнодушни.

Красиво е и от близо.

Пясъкът по плажната ивица е зърнест, морето става дълбоко още на третия четвъртия метър, но е кристално чисто.

Тук няма проблеми с чадъри и шезлонги, защото тези символи на българския летен туризъм са пренебрежимо малко. Предполагам, че върху мястото, където бях разположил моите джапанки, на други плажове биха сложили два шезлонга или една шатра, защото парицата е царица.

Точно този плаж в Синеморец привлича най-вече летовници, които държат да опънат своята хавлия по горещия пясък и евентуално да разпънат свой чадър, за да разполагат и със сянка. На ивицата чух българска, руска, унгарска и малко изненадващо френска реч. Бяхме едно малко плажно общество на нациите. И имаше място за всички.

Иначе казано тук няма да се сблъскате с алчността, онзи смъртен грях на повечето български концесионери.

Няма как да не ви впечатли това, че тук стопаните на плажа са направили всичко възможно да посрещнат своите гости не с концесионна територия, а с …плаж.

Хармонизирали са в максимална степен своята дейност с природата, за да не бъдат натрапници в Странджа и Черно море, а част от тях.

Затова душовете изглеждат като клони на дървета.

Затова наблюдателните постове на спасителите приличат на горски колиби.

Има и интересни беседки, от които можете да наблюдавате реката и птиците в нея.

Красотата на този плаж край Синеморец е наистина вдъхновяваща. До такава степен, че някой е решил да увековечи една българска рок легенда за идните поколения.

Е, сигурно не е правилно според природозащитниците, но пък Георги Минчев по начало си беше бунтар и вдъхновение за бунтарите.

Добре де…ако не рисувате, можете да четете. Стопаните на плажа са осигурили библиотека за вас и кът с навеси, където има овлажнители на въздуха и безплатен чай.

Стойте на сянка, четете книгата, която някой е оставил за вас, пийте чай и се радвайте на деня. А до вас лениво ще се плискат морето и реката, между които се излежава една от най-красивите плажни ивици по нашето Черноморие.

Можете пък просто да съзерцавате залива от високо.

Всъщност красотата е във всички възможни посоки.

А пътеките към нея са многобройни...дори и тези, които свършват в нищото

И най-важното. Никъде около вас няма бетон и бетонни грозилища. Това е рай.

Пък ако докато сте на плажа, имате усещането ,че някой ви наблюдава...Успокойте се...Не е министърът на туризма с отряд от инспектори, проверяващи и телевизионни екипи. Наблюдава ви ето този древен ...скалист обитател, опрял гърба си на склона.

А сега нещо на ухо...тоалетните на плажа са чисти и поддържани.

Не ви препоръчвам нищо. Само ви споделих удоволствието от един добре прекаран летен ден на един хубав български плаж. Сигурен съм, че има още такива места по нашия бряг и други такива добри стопани. Остава само да ги открием.

автор: Красимир Калудов

 

P.S Ако от чистия въздух или от гледките, ви се изостри апетитът...за вас има две заведения, които предлагат сандвичи между 6 и 10 лв. и напитки, също и борш на стойност 5 лв. но ако търсите ястия с риба, май ще трябва да отидете до Синеморец. Пък и нали все пак не сте дошли тук, за да преяждате.

Аз лично отидох до центъра на курортното селище, където с жена ми и дъщеря ми хапнахме рибена чорба, пържени тиквички с чеснов сос, миди по синеморски, вечните пилешки филенца на малката, плюс задължителните пържени картофи със сирене, шест препечени филийки, кана айрян, спрайт и ябълков сок и всичко това за около 32 лв.

За протокола... рибената чорба струваше 3.40 лв. И, да срам не срам, след това малко ухаех на чесън, но прекарването на плажа беше толкова хубаво, че ми беше все едно.

 

Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...