пред олтара 25 юни 2019 2019-06-25 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdkUyIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--1aac5fbcda60b6b11d0a8a17b422815a9fc1e0d3/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_34985.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Почитаме Св. преподобномъченица Феврония

Православната църква почита днес – 25 юни, Св. преподобномъченица Феврония.

През 3 век император Диоклетиан започнал големи гонения срещу християните. С тази задача той изпратил в източните страни младия Лизимах, неговия чичо Селим и отряд войници, предвождани от родственика им Прим.

Пратениците пристигнали в областта Палмира. Селим, който силно мразел вероотстъпниците, започнал безмилостна разправа с тях. Лизимах и Прим трудно понасяли жестокостите, на които били подложени невинни хора. Затова си дали обет да помогнат на християните и да облекчат участта им доколкото могат.

Когато пристигнали в град Сивапол, научили че има петнадесет благочестиви християнки. Те живеели в нещо като манастир. Най-тачена сред тях била инокиня Феврония, известна в града със своята красота, доброта и мъдрост.

Лизимап и Прим известил девиците за близките изпитания и те успели да се скрият. Останали само три от тях – игуменката Вриена, престарялата инокиня Томаида и Феврония, която по това време била тежко болна. Скоро войниците открили беззащитните християнки и поискали смъртта им. Спасила ги намесата на Прим.

Пленен от красотата на Феврония, Прим разказал случката на младия Лизимах и те решили да измолят от Селим нейното спасение. Но римлянинът бил непреклонен. Той заповядал да изпратят християнките на съд. Но когато видял монахините в съда, Селим бил пленен от дивната хубост на Феврония. Предложил ѝ скъпи дарове и поискала тя да се омъжи за него.

Феврония била непреклонна и пред очите на огромно множество гласно назовала името на своя единствен Бог. Разгневен, Селим заповядал да бият жестоко девицата, да палят тялото й с огън, да отсекат ръцете и краката ѝ и накрая - да отсекат главата ѝ.

Съкрушен, Лизимах напуснал зрелището и безутешно плакал. Скоро някаква тайна сила му известила, че чичо му е умрял по най-жесток начин. В този миг той намерил покой за душата си. Изправил се пред жителите на града и сам пожелал да погребат тялото на света Феврония според християнския обред.

Привичер погребали тленните останки на мъченицата в нейната обител. Оттогава в манастира всяка година тържествено се чествала мъченическата смърт на света Феврония. Мнозина виждала светлия лик на девицата, а други - вярвали в чудесата, които ставали на нейния гроб.

На тази дата църквата отдава почит още на преподобни Дионисий Атонски и на преподобни Прокопий Варненски.

Коментари

пред олтара ...


време за прогноза ...


Минута за размисъл ...