ориентири 19 юни 2019 2019-06-19 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdUEyIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--75ad41e1d54644d6f0a8c2cfbbf930edde05e6e2/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_34934.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Данъчните с лятна акция по Черноморието

Държавната и местната власт ще гарантират сигурността и спокойното протичане на активния летен туристически сезон по Южното Черноморие, но ще се намесват категорично в случаите на заобикаляне на законодателството и опитите за укриване на данъци и осигуровки.

Това стана ясно от проведена вчера в Бургас среща, организирана от териториалната дирекция на Националната агенция за приходите в Бургас, с участието на представители на морските общини и на контролните държавни институции в региона.  

Срещата беше открита от териториалния директор на НАП Бургас Татяна Кънчева, която подчерта, че именно от доброто и ефективно взаимодействие между държавната и местната власт зависи в голяма степен успеха в борбата със сивата икономика. Директорът на НАП Бургас коментира, че заетите в туристическия бранш, които спазват законите могат да бъдат спокойни. Лятната контролна кампания на приходната агенция освен дисциплиниращ ефект ще допринесе и за формирането на честна и равнопоставена за бизнеса конкурентна среда.

И през този летен туристически сезон засилените контролни действия по спазване на българското законодателство ще се извършват при активно взаимодействие на органите на държавната и местната власт. Предстоят много съвместни проверки като  една от основните цели ще бъде насърчаване на доброволното спазване на законите. Междуведомствен координационен център в областната дирекция на МВР ще синхронизира действията на контролните органи.

Директорът на дирекция „Контрол“ в ТД на НАП Бургас Пенка Жекова и началникът на отдел „Оперативни дейности“ Бургас при Главна дирекция „Фискален контрол“ Даниел Вълканов запознаха участниците в срещата с акцентите на контролната кампания на НАП и обсъдиха варианти за още по-интензивен обмен на информация. Доброто и ефективно взаимодействие между държавната и местната власт води до  повече приходи не само в републиканския бюджет, но и в бюджетите на общините, подчерта заместник териториалният директор на НАП Бургас г-н Кирил Пологов.

В основната си част оперативните проверки ще бъдат извършвани от екипи на Главна дирекция „Фискален контрол“. В лятната кампания на НАП по Южното Черноморие ще се включат и командировани служители от вътрешността на страната.

Във фокуса на НАП ще бъдат и концесионерите, хотелиерите, апартхотелите, атракционните и увеселителни паркове и заведения. Данъчните ще следят хотелските резервации през интернет, ще извършват и внезапни проверки по отношение на обявяваната свободна леглова база по Южното Черноморие. Държавните контролни институции и общините ще обменят оперативна информация, която ще допринесе за ефективността на контролните действия. От НАП Бургас напомниха, че при неиздаване на фискален бон, търговският обект ще бъде запечатван за срок до един месец.

В края на срещата участниците се обединиха около становището, че доброто и ефективно сътрудничество между държавната и местната власт и навременният контрол, са сериозни мотивиращи фактори за доброволното спазване на българското законодателство. 

Коментари

ориентири ...


различно ...


време за прогноза ...