пред олтара 17 юни 2019 2019-06-17 2019-06-17 https://www.burgas-reporter.com/attachments/ca4b7b5ff747e00269f3c695aabd4b304348f569/store/fit/600/400/ff1e6f6b66d8c0d8efed3e567a56a070a877f162ea852ca73a4e2a6497ac/article_image

Burgas Reporter Ltd.

Днес отбелязваме празника Св. Дух

Православната църква отбелязва днес празника Свети дух.

Той е свързан по смисъл с честването на Петдесетница – петдесетият ден след Възкресението – и се отбелязва винаги в понеделник.

На този ден църквата прославя Светата Животворна Троица - Бог-Отец, Бог-Син, Бог-Дух Свети, които имат равно Божеско достойнство.

Свети Дух дава живот на тварите и освещава човешките души и тела. Неговият виртуален образ е гълъбът.

На петдесетия ден от Възкресението Свети Дух слязъл при апостолите и ги дарил с благодатни дарове. Тогава свети апостол Петър произнесъл първата си пламенна проповед.

Петдесетница е един от най-големите християнски празници. Смята се, че това е рожденият момент на християнската църква. Докато традиционно иконите показват действията, случили се в сградата, много от иконите за Петдесетница ги изобразяват на фона на Сионската горница като символ на голямото значение на събитията, надвишаващо времето и мястото, в което са се случили.

Освен това православната църква почита днес – 17 юни, мъчениците Мануил, Савел и Исмаил.

Те били трима братя, които живели в Песрия през 4 век. Възпитани били в християнската вяра и се славели като почтени хора. Затова персийският цар ги изпратил да преговарят за мир с римския император Юлиан.

По това време в Цариград се провеждали големи тържества в чест на езическите богове. Императорът поискал от тримата персийци да принесат жертва на капището. Братята не можели да пренебрегнат своя Бог и твърдо отхвърлили императорската повеля. За проявената от тях дързост били наказани със смърт чрез посичане. В този миг станало страшно земетресение и земята погълнала телата на светите мъже.

Не след дълго праведни християни намерили тленните останки на мъчениците и тайно ги погребали. Оттогава на това място се случвали големи чудеса. Много езичници били свидетели на Божията милост и доброта и станали християни.

30 години по-късно на гроба на Мануил, Савел и Исмаил император Теодосий Велики построил храм на тяхно име.

пред олтара ...


време за прогноза ...


Минута за размисъл ...