пред олтара 01 юни 2019 2019-06-01 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBaDVTIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--a51fc8409dc29d1898cdc718ccbb34a16575bd56/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_34781.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Почитаме Св. мъченик Юстин Философ

В първия ден на месец юни православната църква почита Св. мъченик Юстин Философ.

Той бил наследник на богати и знатни родители от самарския град Сихем. Получил добро образование и бил силно привлечен от учението на Платон и неговите идеи за божественото, за безсмъртието на душата.

По време на една разходка извън града младежът срещнал почтен старец. Между тях неволно започнал разговор. Юстин с възхищение говорeл за платоновото учение, а непознатият смирено слушал. В отговор беловласият мъдрец казал, че ако човек иска да стигне до познанието за истината и до възвишеното понятие за Бог, е добре да прочете Свещеното Писание и словата на пророците.

Заинтригуван от чутото, Юстин решил да изучи учението на Иисус. А когато видял с очите си благочестивия живот на християните, сам приел светото кръщене и се отдал в служба на Бога.

Обикалял различни страни и мъдро проповядвал словото Христово. Стигнал чак до Рим, където отворил училище. Там написал и своята първа книга - „Апология – защита на християнската вяра”. После известно време пребивавал в Ефес, където съдбата го срещнала с учителя Трифон. Дългите разговори между тях станали повод Св. Юстин да напише „Беседа с Трифон юдеянин за истинността на християнската вяра”.

Няколко години преди смъртта си светецът се върнал отново в Рим, където го очаквали големи изпитания. В града вече го наричали Юстин Философ. И това никак не се харесвало на управителя Марк Аврелий, който се кланял на езическите богове. Между двамата започнал словесен двубой. Философът напразно се опитвал да отрезви ревностния идолопоклонник. Безмилостния владетел не можал да понесе обидата и униженията, затова заповядал да хвърлят светия отец в тъмница. След нечовешки изтезания, Св. Юстин намерил смъртта си през 166 г.

Православната църква отдава днес почит още на Светите мъченици Юстин и дружината му, както и на мъченик Неон.

Коментари

пред олтара ...


време за прогноза ...


Минута за размисъл ...