икономика 31 май 2019 2019-05-31 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBc0U0IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--ae8534f497417548bf424768ad563706eff02b56/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_34774.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Слънчев бряг събра представители на туристическия бранш от цял свят

Над 250 представители на бизнеса от страната и чужбина – сред които водещи хотелски вериги, инвестиционни фондове, световни туроператори, университети, фирми, предлагащи туристически услуги – базирани в над 25 страни, взеха участие в Международна конференция за устойчиви инвестиции в туризма, провеждаща се в Слънчев бряг.

Форумът се организира от Министерството на туризма и ще протече в рамките на два поредни дни – 31 май и 1 юни. Инициативата се реализира по повод 60-ата годишнина от създаването на курорта Слънчев бряг.

Конференцията беше открита днес от министъра на туризма Николина Ангелкова. Официални гости на събитието бяха министърът на туризма и занаятите на Алжир Абделкадер Бенмесауд, министърът на външната търговия и икономическите отношения на Босна и Херцеговина Мирко Шарович, министърът на туризма на Египет д-р Рания Ал-Машат, генералният секретар на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество Майкъл Христидес.

„Туризмът е поставен като приоритетен отрасъл в българската икономика. Откакто Министерството на туризма съществува като самостоятелна организация, повече от 31% е ръстът на чуждестранните туристи, които са посетили България. За миналата година достигнахме над 9,2 млн. чуждестранни туристи, които са посетили страната ни.”, коментира при откриването на форума Николина Ангелкова.

По думите ѝ откакто съществува ресорното министерство приходите от туризъм са се увеличили с над 34%, като достигат над 8,4 млрд. лв. Реализираните нощувки в местата за настаняване с повече от 10 легла са над 27 млн., а 5 млн. от тях са реализирани само в Слънчев бряг.

„Това показва колко важен за българската икономика е този курорт. Вярвам, че със съвместните усилия, които полагаме, и плановете, които сме начертали да показваме богатото културно-историческо наследство, което имаме, неслучайно заемаме трето място в Европа - след Италия и Гърция, по брой открити артефакти. На второ място сме – след Исландия, по брой естествени минерални изрови.”, допълни министърът на туризма.

Ангелкова уточни, че ключово място в стратегията на Министерството заема балнео и СПА туризмът. А идеята Международната конференция да се проведе точно в Слънчев бряг е с цел да се насочи вниманието на чуждестранния пазар към възможностите за конгресен туризъм, които курортът притежава.

„Работим в посока разширяване крилата на сезона и създаване на специален механизъм да привличаме допълнително организиран туризъм.”, каза още министър Ангелкова.

Тя подчерта, че в рамките на форума ще се очертаят главните предимства на страната ни, с които тя би била привлекателна за инвеститорите.  

Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...