пред олтара 30 май 2019 2019-05-30 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBaEZTIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--71f8b949c5ee86bd6b8b57a295b896ec7c9a5c25/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_34759.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Почитаме преподобни Исакий Далматски и Св. Емилия

Православната църква почита днес – 30 май, преподобни Исакий Далматски.

През 4 в. арианството намерило силна подкрепа в лицето на император Валент. Той издал указ всички негови поданици да приемат новото лъжеучение, а непокорните – да бъдат наказвани със смърт.

За страданието на беззащитните християни научил пустиникът Исакий. За да укрепи вярата на събратята си той напуснал пустинята и отишъл в Цариград.

По това време императорът водел война с готите, които приближавали столицата. По пътя си владетелят срещнал самия Исаакий, който го посъветвал да избави християните от страданията и да отвори техните храмове, ако иска да бъде победител.

Императорът повярвал в думите на непознатия, но коварните му служители го разубедили от добрите му намерения и го накарали да хвърли Исакий в една тинеста яма, обрасла с тръни. По волята на Бог светият човек бил спасен. Отново се явил пред Валент с молба да бъде милостив към християните ако не иска Бог да го накаже. Разгневен от думите му, императорът наредил да затворят стареца в тъмница и продължил своя поход.

Скоро предсказанията на преподобний Исакий се сбъднали – вместо триумф, Валент намерил смъртта си в пламъците на една запалена плевня.

Повярвал в пророчеството на светия отец, новият император въдворил мир и спокойствие сред християните.

Преподобни Исакий останал в Цариград, където продължил да проповядва словото Божие. Построил храм за много иноци. Доживял до дълбока старост, отецът починал около 380 г. Светите мощи били погребани в църквата „Св.първомъченик Стефан”.

Православната църква почита днес още Св. Емилия. 

Тя е известна като благочестивата майка на Св. Василий Велики. Емилия е наследница на богат благороднически род, има пет дъщери и петима синове.

Св. Емилия е една от първите, които освобождават своите роби и раздават имуществото си. Основава първия девически манастир и проповядва братство и равенство.

Коментари

пред олтара ...


време за прогноза ...


Минута за размисъл ...