време за прогноза 26 май 2019 2019-05-26 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcUU0IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--b5725f6c9f71aea91f7d93932a3ea55d66ec5ed2/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_34724.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Гласувайте, за да им объркате сметките…

На един предизборен митинг през този дъждовен месец май лидерът на една партия излезе пред хората и дръпна една …хайде, нека я наречем „мотивираща“ реч.

Говори дълго и напоително и сегиз тогиз изричаше „нашите гласове това“, „нашите гласове онова“.

Слушах го и си мислех, че без да иска, лидерът искрено даде на хората да разберат, че за него те не са братя, не са приятели, не са граждани, дори не са избиратели, а просто математически сбор от гласове. Пардон, от „нашите гласове“.

Мислех си, че някъде, някога, някакви хитреци са седнали, наплюнчили са моливите и върху мръсни бакалски тефтери са изписали едни цифри. Предварително са ви преброили и са ви изчислили, а после са ви сложили в папка с надпис "нашите гласове".

Скрибуцали са с моливите и са изчислявали. Ако тия и тия не гласуват, но ако тези и онези пък гласуват за нас, при такава избирателна активност, „нашите гласове“ ще ни донесат толкова депутатски места. Тези депутатски места пък ще ни донесат толкова влияние и …прочие…

Е, вие лично можете да покажете, че гласът ви не принадлежи на някакъв хитрец. Можете да гласувате така, че със своя вот да неутрализирате един „техен“, един „спазарен“, един „купен“ глас.

Можете да ги накарате да се поизпотят и притеснят.

Знаете ли. Историята ни е дала предостатъчно доказателства, от които става ясно, че тарикатите се боят от високата избирателна активност. Защото не могат да контролират всички хора. Не могат да купят всички. Не могат да уплашат всички. 

Те, още много други работи не могат, но за съжаление това става ясно, когато на другите ден след изборите видим, че тарикатите са били избрани с гласовете на „техните“ хора. И започваме да се чудим как се е стигнало дотам, но вече е късно.

След въпросния митинг в този дъждовен месец май един човек от въпросното населено място, където се проведе предизборната проява с призиви за запазване на "нашите гласове", със стиснати зъби ми каза.

„Бесен съм. Как ще ни наричат „нашите гласове“ . Аз не съм техен. Моят глас си е мой. Аз не им принадлежа. Ще гласувам за когото си искам, а не за когото ми кажат“

Е, имате право на избор.

А най-хубавото е това, че можете да объркате нечии сметки на политически тарикати с наплюнчени моливи и мръсни бакалски тефтери.

Аз отивам към изборната секция в училището, където доскоро учеше синът ми, а сега учи дъщеря ми. Ще взема с мен и сина ми, за когото това ще бъдат първи избори. И знаете ли…когато той преди няколко дни ме попита „Тате, кажи ми за кого да гласувам?“, аз му казах „Ти си свободен човек и ти ще избереш за кого“.

И му казах още, че робът се бори за свобода, а свободният за съвършенство. И че е важно да се гласува, защото някога хората са се борели и са умирали, за да могат да гласуват.

Ще отидем заедно с него до изборната секция и се надявам нашите два гласа да неутрализират два от онези гласове, които едни политици наричат „нашите гласове“.

И вие можете да направите същото.

Нали не сте забравили, че когато отвратените са оттеглят и откажат да гласуват, тогава отвратителните управляват.

Ха, ама то станало време за прогноза.

Слънчево ,топло и влажно ще бъде днес в Бургас и в региона. Ще духа умерен вятър, а вероятността за дъжд е съвсем реална. Максималните температури ще достигнат 25 градуса. 

Нека е хубав денят ви.

автор: Красимир Калудов

 

Коментари

време за прогноза ...


ориентири ...


пред олтара ...