икономика 20 май 2019 2019-05-20 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbms0IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--2da84c5e3289906feb693b3190e12fd7a4891ea3/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_34668.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Диян Димов: "Синята"икономика води до растеж в Бургас и региона

Диян Димов, изп. директор на Пристанище Бургас, е убеден, че европейските директиви и наредби предизвикват положителни промени в работата на държавния оператор. Ето и аргументите му в тази посока.

Намираме се в кампания за Европейски парламент, но какво точно може да промени тази институция и нейните решения за Пристанище Бургас?

Приоритет за Европейската комисия е „синята“ икономика, която през последните десет години е изведена на предни позиции. Става въпрос за въглеродните емисии, които се отделят при обслужване на кораби, при тяхната работа в пристанища. Това е част от стратегията за растеж на регионите. Намаляването на тези вредни емисии подобрява изключително много туристическата среда, икономическата среда, индустрията и това важи особено много за Бургас като туристически район.

Това е важно за нас, тъй като в пристанище Бургас всички сектори се развиват паралелно.

Означава ли това, че през следващите години ще става все по-невъзможно и трудно за едни кораб да замърсява морската вода в Пристанище Бургас?

Да, така е. ЕС е изключително строг. От 2015 год. има наредба, която позволява да се отделя до 0.1 серен двуокис от кораб, който влиза в европейско пристанище.

А това изискване не обрича ли много корабни компании?

Не, не ги обрича. Просто компаниите ,които използват за своите кораби гориво с високо съдържание на сяра трябва да преминат към други горива, с ниски количества сяра. Това подобрява състоянието на водите, на въздуха. Не само за товарните кораби. И круизните минават на друг тип гориво. На природен газ.

Има и финансиране за първия хибриден кораб, с електрически двигател. Това са все направления, по които ЕК и ЕС отделят голямо внимание. „Синята“ икономика е приоритет.

Но тези директиви не поставят ли нови изисквания и към самия пристанищен оператор?

Не във всички европейски пристанища крановете са електрически, а при нас това е приоритет. Мобилните ни кранове са … между тях има и хибридни, на електричество. При нас основната дейност се извършва с електрически кранове и имаме необходимата инфраструктура.

Пристанището е заинтересовано от вътрешен транспорт с екологични двигатели.

Ако пристанище Бургас е неотменна част от „синята“ европейска икономика, това вдига ли цената и икономическата тежест на Бургас?

Не е тайна, че повечето от големите инвеститори в региона, в индустриалния парк , имат като задължителна точка преди вземането на решение да инвестират посещение на Пристанище Бургас.

автор: Красимир Калудов

Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...