пред олтара 12 май 2019 2019-05-12 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBaUEzIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--0691346a5c3b7bf993a98fc6b54a4fe29bf8cb98/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_34608.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Почитаме Св. Герман. Интересни ритуали, останали от миналото

Православната църква почита днес – 12 май, Св. Герман, патриарх Цариградски.

Той живял през VIII век и бил известен с благочестивия си живот. Принуждаван да се откаже от иконопочитанието, Св. Герман се отказал от патриаршеския престол, отдалечил се в безмълвие и тъй запазил почитанието си към светите икони.

Св. Герман е известен църковен писател. На Седмия вселенски събор (787 г.) били прочетени три негови послания за почитането на иконите и името му било вписано в диптиха на светците.

От него са останали химни за прослава на светците и за чудесните дела на Божията благодат, проповеди и тълкувания на трудните места в Св. Писание. Съчинението му за ересите съдържа важни исторически сведения за ересите от Апостолските времена и за църковните събори по време на царуването на Лъв Иконоборец.

От произведенията за православното богослужение особено важно е разяснението на Св. Герман за Божествената литургия.

Св. Герман починал през 740 година на 95-годишна възраст и бил погребан в манастира Хора в Константинопол. По-късно мощите му били пренесени във Франция.

В българския календар днешният ден е известен като Герман.

Според едно предание Герман бил повелител на небесните летни бури – град, дъжд, огнени стихии. Имал си няколко побратими – Вартоломей, Лисе, Видовден, но той бил най-големият сред тях и от неговата воля зависело дали хората ще се радват на спокойно време и добра реколта.

Тази легенда е в основата на обичая Герман. Българите го изобразявали като глинена кукла, висока около половин метър, с ярко очертани мъжки полови белези. В някои краища куклата била направената от дърво, листа от лапад, метла и парцали. Тя се изработвала само от сираче или девойки, които вече са участвали в обичая пеперуда. Куклата полагали в сандък, палели свещи и оставяли цветя.

След това жените я оплаквали, така както се оплаква мъртвец и наричали: „Мамин Герман, мамин Герман, умря от суша за киша!” После извършвали ритуално погребение – попът опявал куклата и после я хвърляли в реката. Ритуалът завършвал с нареждането на обредна трапеза за „Бог да прости” .

Ритуалите на Герман имали магически смисъл и целели омилостивяването на Герман, за да им изпрати благодатен дъжд. Когато това се случело, хората излизали на нивите и благославяли Герман. Другаде гърмели с пушки в знак на благодарност към стореното от Герман чудо.

Именици днес са всички, с имената Герман, Геран, Геро, Герчо, Гера, Геранка, Герка, Германка.

Коментари

пред олтара ...


време за прогноза ...


Минута за размисъл ...