пред олтара 11 май 2019 2019-05-11 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbDFnIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--c94b12bf73ff3b0c09e5eeddeba885f15da513a1/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_34601.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Почитаме Светите братя Кирил и Методий

Православната църква почита днес – 11 май, паметта на светите братя Кирил и Методий – създателите на славянската азбука и писменост.

Двамата братя се родили в Солун, в семейството на Лъв и Мария. Като знатни и заможни славяни те осигурили на децата си отлично образование. По-малкият Кирил, който проявявал необикновени дарби, имал щастието да попадне в прочутата Магнаурска школа. Заради своя изключителен талант той получил прозвището Философ. Пред него се откривали възможности за блестяща кариера. Но липсата на всякаква суета у Кирил го накарала да напусне Цариград и да отиде при своя брат Методи в манастира на Олимп.

Там двамата братя се събрали, за да сътворят в пост и бдения азбука за езика на славянските народи. Те превеждали свещените книги на християнството на разбираем за език.

Труден и пълен с изпитания бил пътят на светите братя. Много били враговете, пред които трябвало да доказват правотата на своето дело. Най-голямото предизвикателство било пътуването им до Рим, за да го защитят лично пред папата. Но там Кирил Философ тежко заболял. Подстригал се за монах и само след 50 дни починал. Отишъл си от този свят на 14 февруари 869 г., преди да е видял плодовете на своето гениално творение.

След смъртта на Кирил, брат му Методий не се върнал в Моравия. Останал за известно време в Панония, където бил избран за неин епископ. През цялото време той водел жестока битка с многобройните си врагове, които постоянно го клеветели, а делото им – хулели и порицавали.

До края на живота си свети Методи денем проповядвал за истинността и смисъла на това, което са създали с Кирил, а нощем - превеждал свещените книги от гръцки на славянски език.

Въпреки огорченията, неговите усилия не останали напразни. Той оставил ценно наследство – превода на всички канонически книги на Свещеното писание и на църковно-правния сборник Номоканон. Методий си отишъл на този свят на 6 април 886 г.

На този дата църквата отбелязва също паметта на свещеномъченик Мокий.

Коментари

пред олтара ...


време за прогноза ...


Минута за размисъл ...