време за прогноза 07 май 2019 2019-05-07 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcVkzIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--1f42c6332ce8eded10d759c40827609cc00e1d40/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_34574.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Църквата, която се скри от хората

Цял свят погледна към столицата на балканската държава България, откъдето главата на римокатолическата църква и представители на всички вероизповедания в страната отправиха послание за мир…

Момент, да…извинявам се…в посланието за мир не се включиха представителите на Българската православна църква, т.е на основното вероизповедание в България.

Не, това не означава, че православните не обичат мира. Нищо подобно. Миролюбиви са, но смятат, че всички извън православието са еретици и да се търси общение с тях е лошо и грешно.

Както се казва, нищо лично, просто схизма.

Аха…това ли било.

Има сигурно поне сто основателни причини, които могат да оправдаят отсъствието на нашите синодални старци, но това няма да ни накара да изпитваме по-малка болка от липсата им.

Нямаше ги, тях ги нямаше отново.

Хората бяха на площада, но …пастирите им ги нямаше незнайно защо.

Всъщност, сгреших и ви моля да ми простите за грешката.

Пловдивският владика дядо Николай обясни изчерпателно и мъдро,  че папа Франциск събирал около себе си всички вярвания, за да посрещнат заедно идването на сатанинското изчадие Антихрист. Един вид правели нещо като комисия по посрещането и в нея нямало място за нас.

Момент, само да хвърля поглед към календара…Така си и мислех. XXI Двадесет и първи век сме,  а не X …Десети век, когато католици и православни са се разделили с взаимни проклятия и заменили единството с една голяма схизма.

Мъчно ми е да го кажа, но идването на папата у нас вероятно е спечелило за каузата на католицизма много нови объркани души, а православието остана отново зад стените, които само е издигнало около себе си, за да се съхрани  и предпази от хората.

Не, не съдя никого. Нямам никакво право на това. Кой съм аз, че да съдя.

В деня на Страшния съд ще има кой да съди, включително и мен и моята присъда ще бъде справедлива. В това нямам съмнения.

Не, не съм преминал в лоното на католицизма. Православен съм от онзи студен ден, когато в Поморие един свещеник ме прие в лоното на православната църква и такъв ще си остана до последния си час, но в тези дни моята православна църква ми липсваше и ме болеше, че не беше представена на общата молитва за мир, защото посланието, което тя отправи към света с отсъствието си беше …НЕхубаво.

Струва ми се, че идването на католическия папа Франциск у нас показа колко болезнено се нуждаем от духовен водач, докато се въртим в дългогодишната си безпътица.

Мислех си, че със сигурност има някакво значение това, че патриарх Евтимий, а не някой друг,  е водил отбраната на Велико Търново срещу войските на султан едикойси. Тогава царят бил някъде далеч, но духовният водач, пастирът бил пред хората си, за да ги води.

Мислех си, че има ярка символика в това, че не кой да е, а пак български патриарх е защитил живота на българските евреи и е призовал те да бъдат спасени от камерите на смъртта през Втората световна война. Застанал сред хората и пред хората, за да им припомни, че трябва да обичат ближния си.

Мислех си, че докато днес нашите пастири стоят отделени от нас, стадото, зад стените, които са издигнали между себе си и нас, те ще ни липсват, ще ни липсват, но в един момент…просто ще свикнем с липсата им и с това, че ги няма и …тях вече наистина няма да ги има.

Защото църква без хора е …ами, тя става празно пространство, изпразнено от съдържание и губи своята човечност.

В началото на молитвата за мир на папа Франциск с всички вероизповедания деца изпяха песента на Майкъл Джексън „Ние сме светът“…

Но нашата църква не беше част от тази молитва и от този свят, защото е повече от ясно, че смята този свят за грешен. Значи повечето от присъстващите българи там са били грешници? Така излиза.

Мислех си…

Но какво значение имат моите мисли и моята вяра, щом коскоджами ти владика обвини всички, събрали се тия дни около папата в съдружие в полза на Антихриста. А точно този митрополит някой ден може да стане патриарх български...водач на стадото българско...

Заради такива мъдри прозрения като неговите не би трябвало да се питаме защо средният българин, по документи православен,  вместо да слуша проповеди в църквата, се радва повече на телевизионна реклама  от типа на „Мъжки панталон само за 19.99 лева от понеделник“ .

Впечатли ме едно напътствие на папа Франциск към католическите свещеници в Бразилия. Казал им  „Излезте сред хората, излезте на улицата“. А им казал така, защото бил сигурен, че пастирът трябва да мирише на стадо, ако иска да е пастир.

Кога най-сетне някой наш свещеник ще излезе сред хората? Имаме толкова голяма нужда от такава близост.

Всъщност точно това е най-хубавото от цялата тази дандания и ропот. Българите изпратиха ясно послание към православната църква, че искат oа я виждат и да я чувстват в живота си, в дните си и в живота си. Искат тя да не се крие от тях. 

Щом толкова много българи през тези дни се питаха "Къде е нашата църква?", значи те продължават да я търсят.

Как беше казано в Библията?

"Почукай и ще ти се отвори. Търси и ще намериш"

Остава само вратите на храма да бъдат отключени, когато почукаме на тях.

Дано ми прости Господ, ако съм обидил вярата ви. Дано ми простите и вие.

Е, ама аз съвсем се отплеснах, а то станало време за прогноза…

Вторник , 7 май, ще ни донесе променлива облачност, кратки превалявания от дъжд, слънчеви часове и максимални температури от порядъка на 17 градуса в Бургас и региона.

Нека е хубав денят ви и Бог да ви пази.

Автор: Красимир Калудов

 

Коментари

време за прогноза ...


ориентири ...


пред олтара ...