време за прогноза 04 май 2019 2019-05-04 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbHczIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--bf4717389de666d07da0a0d0bdd05147424fd634/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_34558.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Възход и падение на куртизанките от управляващите мнозинства

Случващото се около нас, обяснено с поговорки

Всичко тече, всичко се променя – казват социолозите  и водопроводчиците, но управляващите мнозинства отказват да приемат тази проста истина.

Всичко се променя, но иди, че обясни на някой управляващ, че личният му рейтинг и този на партията му не е перпетум мобиле и не е в кърпа вързан, защото и животът е като стълба. Едни се качват, други слизат. И във властта е същото.

Само че управляващият ти отвръща с пожарникарска мъдрост „Не се гаси туй, що не гасне“  демек има самочувствие, че е силен като вечен огън, затова си принуден да му кажеш, че „Водата гаси всичко освен позора“

Но тъй и тъй сме отпочнали тази водна тема и за да ни върви по вода, не е лошо да признаем, че е човешко да се греши и няма как някой човек, облечен с власт във вода да гази, а жаден да ходи. Нали така.

Пък от време оно се знае, че апетитът идва с яденето, нали. А има ли по-апетитно нещо от властта?

Слушах как нашият премиер  призна, че който каквото прави, на себе си го прави, демек управляващите сами са си подложили динена кора и са се хлъзнали по нея.

Пък после ни припомни, че ако има грешка, има и прошка.

Хубаво, ама как да простиш на такива вълци в овчи кожи. Ако искаш да познаеш човека, дай му власт – казват старите народопсихолози и клатят глави, защото са разбрали що за хора са влезли във властта.

А и няма как всички да около теб да са лоши, а ти добър, няма как целият цирк да е в лайна, а ти да си целият в бяло, защото с какъвто се събереш, такъв ставаш. На всичкото отгоре лошите лесно се сдружават.

Недоверчиви са, защото знаят, че вълкът козината си мени, а нравът не. Пък и на всичкото отгоре хората виждат, че кучетата лаят, керванът си върви, а във властта гарван гарвану око не вади и най много някой да изкара сабя ръждива, да изплаши баба страхлива.

По правило управляващите винаги се гневят, когато хората са недоволни от управлението им и не виждат управленските им успехи, но са забравили простата истина, че каквото си надробиш, такова ще сърбаш, на каквото си постелеш, на това ще легнеш  и когато ти е слаб умът, да ти е як гърбът. Уви, не винаги ритник отзад води до крачка напред.

Какво можем да кажем на управник, който ни се е разсърдил, че не виждаме стореното от него за нас. Можем да му припомним, че очите всичко виждат, но себе си не и да му препоръчаме да вгледа в себе си. Но едва ли ще ни чуе, защото се знае, че ситият на гладния вяра не хваща.

Но пък винаги идва ден, в който самозабравилият се човек с власт разбира, че си е направил сметката без кръчмаря.

И тогава никакви молби, никакви увъртания, никакви хвалби  и никакви оправдания, изречени от него не могат да го спасят от гнева и презрението на хората, защото те знаят, че кучето лае,  за да опази не селото, а себе си.

Е, хубаво е куртизанките от управляващите мнозинства да знаят, че всичко, включително и  те самите имат срок на годност и след изтичането му или ги бракуват или ги изхвърлят, ако те не си тръгнат сами.

Ха, ама то станало време за прогноза

Днес ще има променлива облачност, леки превалявания от дъжд тук там и максимални температури в Бургас и в региона от порядъка на 23 градуса.

Нека е хубав денят ви

Автор: Красимир Калудов

Коментари

време за прогноза ...


ориентири ...


пред олтара ...