време за прогноза 01 май 2019 2019-05-01 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcVZSIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--ee82697c8e360e3e9f47fd5fb26f4ced80e17d3c/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_34528.jpg

Burgas Reporter Ltd.

За мерака да изпишеш името си тук там…

Ей, разкостихме го това седемнадесетгодишното момиче, което издълбало инициалите си върху Колизеума. Такава била ,онакава била.

Ако изобщо можем да изкараме някакъв позитивен момент от този вандалски акт в сърцето на Римската империя, той се крие в скромността на момичето.

Защото ако беше склонна към употребата на дълги изречения като ювиги хан Омуртаг, представяте ли си колко дълъг надпис трябваше да изчегърка по Колизеума. Пък тя само две букви от нашата азбука решила да издълбае, милата.

Ами, ако беше изписала  „МВ пие вино, яде печена волска опашка в Трастевере и се чувства благословена в Рим“  #деликатес #рим #лайфстайл #трастевере #пътешествие

Добре, де…шегата ми беше глупава. Пък и как приятелките на момата ще издялат БК харесва това под надписа, издълбан на стената на Колизеума? Ще си счупят маникюра.

Разбира се, че не одобрявам деянието на тази мома българка. Тъпо е и дори много тъпо. Защото дори и най-празноглавата кокошка би трябвало да знае, че ако поставиш инициалите си върху някаква световна забележителност, това не превръща забележителността в твоя собственост. Превръща по-скоро теб в забележителен кретен.

Но в някаква степен я разбирам. Истината е, че в надписа на хан Омуртаг има един пасаж, пронизан от усещане за суета, който гласи „ Нека роденият по-късно, като гледа тоя надпис, да си спомня за оногова, който го е направил“.

Да, бе, да. Ще си спомня. Дръжки. Суета на суетите.

Нали не си представяте, че хан Омуртаг  е блъскал по каменната колона с чука и с длетото, за да изсече завета си към идните поколения. Направил го е някой майстор каменоделец, но никой не си спомня за него, а за хана. Не е честно.

Същата работа и с нашенката, която искала да издълбае на Колизеума  „МВ пие вино, яде печена волска опашка в Трастевере и се чувства благословена в Рим“  #деликатес #рим #трастевере #лайфстайл #пътешествие

Но момичето така е научено от родителите си, от роднините си и от приятелския си кръг. Научено е да маркира територията си. Да се знае, че е негова. И понеже не върви да препикае Колизеума като псе, слага инициалите си.

Тъпо е. Животът го е доказал. Тъпо е, но и други го правят. Уж, къде къде по-умни и хитри от седемнадесетгодишната мома, която се изложи в Рим.

Ето, на. Един зам. министър и една зам. директорка на агенция издялали своите телефонни номера в сайта на две къщи за гости. Ако проверяващите се разтършуват, може и да открият някъде инициали или кратък надпис.

„Аз, държавният чиновник, като построих тази къща за гости, изхилих се подигравателно на балъците, пък заживях щастливо със семейството си вътре в нея“

Суета ли е, тъпота ли е, не знам. Знам само, че не може да има къща за гости, в която няма гости и понеже няма гости, там да живееш ти. Всъщност можеш, ама тогава къщата става лично твоя.

Ще кажете, какво общо има Колизеума с някаква българска къща за гости.

Има разбира се. В Колизеума не може нито един гост, т.е посетител, да изпише името си по стените, а в традиционната къща за гости, построена от хитър чиновник, нито един гост не може да остави името си в книгата за нощувки, защото…няма такава книга, няма  и гости. Има само тарикатлъци и измама.

Но накрая хитрата сврака с двата крака.

Дано момичето се размине само с глоба и то лека, за да може да научи, макар и по трудния начин, че правилата трябва да се спазват. Дано на хитрите чиновници и тарикати да не им се размине само с мъмрене, с оставка и с лека глоба, че да могат всички останали чиновници да научат урока си, че парите на държавата и на данъкоплатците не се крадат.

Ха, ама то станало време за прогноза.

Днес ще е слънчево, топло и без валежи. В Бургас и в региона максималните температури ще достигнат 22 градуса.

Нека е хубав денят ви.

Автор: Красимир Калудов

Коментари

време за прогноза ...


ориентири ...


пред олтара ...