пред олтара 27 апр. 2019 2019-04-27 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbEk0IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--e2680ef00a97d5aa95d92b455a1fe06d34334ad8/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_34499.jpg

Burgas Reporter Ltd.

На Велика събота душата на Христос слиза в ада

Православният свят отбелязва днес шестия ден от Страстната седмица, наречен Велика събота.

На този ден църквата възпоменава телесното погребение на Иисус Христос и слизането на душата Му в ада. 

Евангелските текстове разказват, че след като бил разпнат на кръста и издъхнал, тялото на Спасителя било свалено от Йосиф и Никодим. По традиция то било обвито с плат, напоен с благовонни масла, а после положено в гроб-пещера. Първосвещениците и фарисеите знаели, че Иисус Христос е предрекъл възкресението Си. Те не вярвали на това, но се страхували, че Апостолите могат да откраднат тялото на своя Учител. Затова поискали от Пилат Понтийски да бъде поставена стража, която да пази гроба, а самият вход на пещерата бил запечатан със скала.

Положен вече в гроба, Духът на Иисус слиза в ада, за да разкъса оковите му и да отвори отново за хората райските двери. Това се случва на другия ден – Великден.

Страстната седмица е най-дългата седмица в годината, наситена с много тъга и страдания за Божия син, които са прелюдия към вечния живот. Богослуженията в църквите започват от сутринта и продължава до вечерта.

Събота вечерта плащеницата се внася обратно в олтара, минути преди пасхалното шествие на кръста.

На Страстната събота се месят великденски обредни хлябове и козунаци, а който не е успял да боядиса яйцата в четвъртък, може да го направи днес. През целия ден в храмовете се освещават яйца и козунаци за здраве.

Това е последният ден от Великия пост. Жените днес посещават гробищата, преливат и прекадяват, раздават боядисани яйца и хляб за душите на мъртвите.

Именно на Велика събота от небето слиза Благодатният огън. Пламъче от него пропътува до всяка точка на православния свят. Вярва се, че в първите минути огънят не пари.

Благодатният огън се появява само веднъж в годината - деня преди православния Великден. Подготовката за неговото слизане започва още в събота сутрин. Всяка година параклисът на Божи гроб в Йерусалим внимателно се проверява, за да се докаже, че там няма никакви запалителни средства. Огледът правят представители на мюсюлманската общност в Йерусалим. След това вратите се запечатват с голяма пита пчелен восък. Подпечатват го духовници от католическата, арменската и коптската църква, които имат параклиси в големия храм при Божи гроб. Това е знак, че всички кандила в параклиса са изгасени.

Всяка година милиони поклонници отиват в Йерусалим, за да си вземат от Благодатния огън и да станат част от тържествата за Възкресението на Христос.

Коментари

пред олтара ...


време за прогноза ...


Минута за размисъл ...