време за прогноза 24 апр. 2019 2019-04-24 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBa3M0IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--e40ccb814819b5e4b4b1051442cf8d21dd0c53fe/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_34475.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Политикът – мечта. Готови ли сме изобщо за него

една политическа антиутопия

Години наред имаме една мечта. Да се появи отнякъде идеалният политик и управник, които да ни оправи…да оправи България, демек да ни ремонтира живота и да се радват на труда си хората и да се обичат като братя. И разни други такива екстри, които да получим в резултат от работата на управника -мечта.

Нали за това мечтаем.

Но нека се запитаме. Знаем ли всъщност какво точно искаме?

Готови ли сме наистина за появата на подобен политик, който ще се ръководи в своята работа единствено и само от закона, реда и правилата? И въоръжен с тях ще ни управлява? Готови ли сме за този управник?

Искате ли да ви докажа, че този политик ще се превърне в най-омразният и прокълнат човек, живял някога по нашите земи. Не вярвате ли?

 Добре, само ме изслушайте.

Хайде да си представим, че той вече се е появил, убедил ни е, че ще се грижи с всичките си сили за нас , дали сме му властта и той е поел управлението на селото, града или държавата ни.

Вече е започнал да работи по управленската си програма, т.е започнал е да ни оправя.

Тържествата са приключили.

Разочарование Първо

Десетина дни по-късно в кабинета на управника –мечта  влиза първият роднина. После всички до сто и първия. Един след друг  го поздравяват за успеха, казват му, че са гласували за него, вярват му, обичат го, пожелават му още много успехи, здраве и прочие, но в един момент къде завоалирано, къде директно му искат помощ, съдействие, подкрепа, някакво работно място, добре платено, ако може и по-така спокойно, защото нали сме си наши хора и трябва да се подкрепяме, защото силата на кръвта и родовите връзки, нали…знаете, те са над всичко и трябва да се държим един за друг, иначе как ще оцелеем в този жесток свят.

Само че политикът-мечта отказва. Отказва на първия и на всички роднини до сто и първия. Отказва им по силата на родовите връзки да им даде исканото.

Казва им в очите.

Скъпи мой родственико, именно защото сме роднини и те познавам от дете, смятам, че ти не си подходящ за тази позиция, която искаш да заемеш. Нямаш подходящите умения, качества, образование и дори човешки качества. Съжалявам, но не мога да ти помогна. Ако искаш, яви се на конкурса, кандидатствай за тази работа, но ти казвам с цялото ми уважение към тебе, че не си подходящ. Вероятно няма и да спечелиш този конкурс, защото той е така организиран, че наистина да го спечели най-подготвеният и най-подходящият. Това са правилата скъпи мой родственико.Не, не…разбира се ,че не съм забравил как играехме заедно като деца. Да, спомням си, че когато паднах и си ударих коляното, ти ми помогна. Така беше. Но това е между мен и тебе, а в случая …

Такъв е законът, такъв редът и аз, ти и всички в това село, в този град и в тази държава ще ги спазваме. Благодаря ти за поздравленията  и пожеланията, благодаря ти за това ,че си гласувал за мен. Заповядайте ми със семейството си на гости. А сега ти пожелавам хубав ден. Много поздрави на жена ти ,на децата, на леля, вуйна, стринка и т.н“

Какво се случва тогава?

Какво се случва, когато политикът мечта е отказал да помогне на своите близки по почина „ти на мене , аз на тебе“

Те излизат от кабинета му с посивели лица, гневно хапят устни. Чувстват се унизени и ужасно, ама ужасно разочаровани. Направо предадени от своята кръв.

Как не го е срам, той се е самозабравил, бе!!! – си казват и проклинат политика -мечта.

От първия до стои първия роднина, всички те тръгват по мегдана, по улиците на селото и града, по всички населени места в държавата и започват да споделят, да се оплакват, да се жалват колко лош и самозабравил се е техният родственик, който не е никакъв управник –мечта, а най-чиста проба гадина.

И като клатят разочаровано глава, казват „Тя, въшката като се наяде и излиза на челото на човека“ и разправят на познати и непознати, че властта развращава и ето на, техният роднина показал колко лош човек е, баш когато се сдобил с власт, а така добре се прикривал през годините ,така заблуждавал всички, че е добър човек и че ще бъде добър управник. Гад, мръсна!!!

А скоро към роднините се присъединяват и приятелите. Те също са огорчени до дъното на душата си.

Разочарование Второ

След роднините в кабинета на управника –мечта започват да влизат съпартийците, съратниците, съмишлениците. Първият влиза и така чак до сто и първия.

Поздравления, ура, да живей, благодарности, пожелания, закани да бъде смазан политическия враг и …в един момент къде завоалирано, къде направо съпартийците предлагат да бъде изгонен еди кой си от своя ръководен пост, защото е от партията на загубилите и мястото му трябва да бъде заето от …то се знае…от наш човек, верен партиен кадър и съратник, наше момче, което много е помогнало за изборния успех и изобщо нали сме затова от една партия, за да си помагаме един на друг иначе как ще оцелеем в този жесток свят.

Само че политикът –мечта отказва. Отказва да отстрани някого от поста му заради политическите му убеждения. Казва внимателно на своя съпартиец, че е важно не кой какви убеждения има и член на коя партия е, а какви качества има и дали те са достатъчни за дадената позиция. Иначе казано всички, които си разбират от работата и я вършат със сърце и със старание и постигат резултати, остават по местата си. Дори и да са от опозицията. Продължават да си работят, защото са добри специалисти  в своята работа и точка.

Какво се случва тогава.

Първият и така чак до сто и първия съпартийци излизат от кабинета на политика –мечта и …

…прибират се при своите хора и казват „Тоя, голям гад излезе…не иска да помогне. За какво се трепахме, за какво се борихме. Каква я мислехме, каква стана. Щял да остави враговете ни на постовете им. Какъв идиот. Каква змия сме държали в пазвата си. Ааа, няма да остане това така“

И почват брожения, ропот и недоволство в партията.

Разочарование Трето

Време е в кабинета да се появят и представителите на бизнеса. Да наругаят предната власт, да се оплачат от нея, че им е пречела и че е давала нечестно предимство само на фирмите близки до нея. Но ето…сега бизнесът вярвал на новия управник, следвал го и бил готов да го подкрепи, само че…абе, тук има една обществена поръчка, тук има едно проектче, тук има едно парцелче, теренче, една доставка, една сделчица, една поправка в едно законче, само едно текстченце  да се добави, едно данъчно облекчение, една данъчна амнистийка, една данъчна проверка на бизнеса на едни лоши хора, един временен внос при определени условия…едни…

Политикът –мечта удря по масата и казва, че има достатъчно ясни закони, правила и ред и всички ще се случва в техните рамки. Нито една фирма няма да има близост с властта и всички ще са еднакво отдалечени от нея. И ако обществената поръчка е била спечелена от фирма близка до предната власт, какво значение има, щом нейната оферта е била най-добра.

Излизат от кабинета на управника –мечта предприемачите ,скърцат със зъби и казват на своите работници, че няма да получат заплатите си, защото новият управник не иска да даде на фирмата селски, общински и държавни поръчки , проекти и доставки. Казват им, че този управник е лош и не мисли за хората и трябва…

…Трябва да се разкара от властта.

Разочарование Четвърто

Медиите са най-огорчени и възмутени. Те са посетили управника-мечта, пожелали са му успешен мандат, припомнили са му, че по време на кампанията са го подкрепяли и са го определялани като благословия за селото, града или страната, а сега му предлагат да извайват публичния му образ на добър, способен, кадърен и качествен управленец…иначе казано, готови са на всичко срещу едно договорче…

А той е отказал. Отказал, бе. Щял да ползва социалните мрежи, да пише в своите профили  и хората да му пишат там, дори …не това вече е прекалено гадно, дори излъчвал онлайн с аудио и видео всички разговори от кабинета си и хората виждали и чували…всичко.

Да, разбира се…ти виждали и чували и този разговор в момента по интернет.

?????

!!!!!!

Гадина мръсна, подлец, отвратителен тип!!!

Медиите са меко казано разочаровани. Те започват безкрайни журналистически разследвания, за да изкарат на бял свят мръсното бельо на самозабравилия се управник. Те дават трибуна на разочарованите роднини, съпартийци и на огорчените бизнесмени, за да споделят дълбокото си възмущение от този нагъл и отвратителен управник.

Заглавията и материалите са унищожителни. Медиите му показват другата страна на медала. Ще ги игнорира, а?

Дотук управникът –мечта не е нарушил нищо. Не е присвоил нищо. Не е изменил на обещанията си да работи за хората.

Хората ли???

Разочарование Пето

Хората са изумени. Те говорят помежду си и не вярват, че всичко това се случва. Градските легенди разказват как един спрял автомобила си на аварийни светлини и отишъл да си купи кафе, а когато се върнал, го чакал полицай и го глобил с максималната глоба. Казал му, че е спрял само за две минутки, какво толкоз, хора сме, а полицаят го глобил. Така било по закон.

Някаква учителка писала шестица на един ученик, ама в горния клас станало ясно, че той е неграмотен и затова от инспектората я глобили, защото излъгала детето, родителите му, съучениците му и цялото село, град или държава. Глобили и директора, защото позволявал това да се случва. И заради новите правила, които всъщност са стари, децата трябвало да повтарят класовете.

Тоя управник е ужасен, бе!!! Спъва развитието на децата, а децата са нашето бъдеще!!! - започват да викат учители, директори и родители.

Говорят си хората по села и градове, че някакъв лекар бил наказан и директор на болница бил санкциониран. Нотариус един пък поставил подписа си и печата си под фалшива сделка и затова загубил правото си да практикува тази дейност.

А един предприемач, който отклонил пари по проект, бил наказан да върне парите и осъден на затвор.

И представете си, събрали се хората в едни апартамент, да празнуват рожден ден, пуснали си музика, хоро играли, а след десет часа вечерта дошла полицията  и им наредила да спрат, пък празнуващите им казали, че те познават еди кой си, да му се обадят и продължили да се веселят, а полицаите се върнали и ги арестували.

Хората си разправяли все такива случаи, в които нарушители били глобявани, наказвани, преследвани от закона, защото …

…защото не го спазвали.

И хората са бесни. Недоволните от управника –мечта стават все повече.

Какъв е тоя диктатор, бе. Сатрап. Милост няма, само наказва и ни мачка. Кръвопиец. Гад, Долу!!! Оставка. Предсрочни избори!!!

Недоволните и несъгласните с управлението стават стотици, хиляди стотици хиляди. Недоволството се разпространява като горски пожар.

Събират се под прозорците на управника- мечта. Псуват го, обиждат го, проклинат го, заплашват го. Искат главата му.

Той вече не е благословия. Той е проклятие и напаст божия за селото, града и страната.

Управникът стои в кабинета си. Стиснал е зъби. Отслабнал е. Изтощен е . Омразата на хората се е просмукала в него. Изпива силите му. Знае ,че е сам срещу всички и всички го ненавиждат.

Дори най-близките му.

И понеже е честен, и понеже обича своите сънародници и своето село, град или държава, подава оставка. Не защото е слаб, не защото смята, че не е прав. А защото разбира, че е нежелан и никой не вярва в него.

Опозицията, същата тази опозиция, която съвсем наскоро е била прогонена от избирателите,  печели предсрочните избори с голямо мнозинство. Всичко се връща по старому. Възцаряват се мир и любов. Роднините на новия управник са щастливи, защото той не ги забравя и им помага. Бизнесът е доволен, защото работи с подкрепата на управника. Медиите получават възможността да славославят новата власт и са щастливи. Хората са доволни, защото са оставени на мира и правят своите дребни прегрешения, защото хора сме в края на краищата и трябва да си помагаме и прощаваме.

Не, не никаква прошка за оня гад, който наричахме политик –мечта. Него ще го мразим, докато свят светува, гадината му ниедна

Спете спокойно деца. Такъв политик в България няма да се появи.

Но все пак, запитайте се.

Ти, читателю готов ли си да бъдеш такъв политик? Готов ли си да те управлява такъв политик?

И аз това се питам.

Ха, ама то станало време за прогноза.

Днес ще има слънчеви и облачни часове на деня. Максималните температури в Бургас и в региона ще достигнат 14 градуса.

Нека е хубав денят ви.

Автор: Красимир Калудов

 

Коментари

време за прогноза ...


ориентири ...


пред олтара ...