икономика 20 апр. 2019 2019-04-20 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbTAzIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--1876fc6ad340b510e84c0ea0c4fd5e301eeb688d/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_34443.jpg

Burgas Reporter Ltd.

За какво мечтае кметът на Българово

През тази седмица една от най-солидните компании в продажбите на селскостопанска, градинска, голф и строителна техника „Мегатрон“ разкри свое представителство в Индустриалната зона до град Българово. Поздравления приемаха не само представителите на инвеститорите, но кметът Йордан Йорданов.

Помолихме го да върне времето назад към началото, когато зоната е била само неясна идея и да ни каже как са се получили нещата сега…

Как започна всичко с индустриалната зона в Българово?

Има някаква символика в това, че точно днес е откриването на 16 април. Преди единадесет години, на втория ден след Великден, кметът Димитър Николов ми позвъни и ме предложи да се видим, за да си поговорим за Българово. Тогава едно от нещата, за които говорихме тук, беше за индустриална зона. Тук беше едно сметище, нерегламентирано, грозно, с боклуци. Въобще беше грозна картинка.

И аз го попитах „Аз ли ще позволя или ти ще позволиш това красиво място да остане в такъв вид“. А кметът ме попита „Добре де, какво ще правим“. И аз му казах “Как…какво, Ще правим индустриална зона“.

И как реагира той?

Първата реакция на кмета беше „Стига, бе!!! Каква индустриална зона!!!“

Тогава към това място дори нямаше път, нямаше и отбивка към Българово от магистралата . Дори и цялата магистрала не беше пусната още. Затова му казах „Ще я пуснат, тук ще бъде отбивката, ще направим път, ще пуснем вода…“

И така през 2014 год. пътният възел на автомагистралата беше готов, през 2015 год. започнаха първите продажби на терени в зоната, през 2016 убедих „Мегатрон“ и слава Богу, че ми повярваха в това, че тук е мястото за правене на бизнес като локация, като разположение и като възможност да покажат своите машини.

На 20 метра оттук е нивата ,където могат да демонстрират на своите клиенти всичко.

Какво си представяхте преди години и какво се получи сега?

Това, което си представях и това, което се получи сега…много по-различно изглеждат нещата. За мен е важно, че покрай базата на „Мегатрон“ няколко души от Българово вече си намериха работа.

Най-хубавото е това, че при мен идват хора и питат „Какво става тук? Има ли място в индустриалната зона? Какви са условията да вдигнем предприятие или завод тук?“

Как се развиват нещата със зоната?

Знаете ли…има нов търг за закупуване на терени от две нови компании. Едната компания е с българо-белгийско- италианско участие, а другата е българо-италианска компания. Така че, ще имаме още двама инвеститори. Плюс досегашните.

Гордеs се и с това, че един млад предприемач от Бургас , чиято фирма произвежда тръби, също подготвя проектни документи и също ще започва да строи. Не един път съм казвал, моята цел е Българово да бъде на първо място в страната по размер на привлечени инвестиции на глава от населението. Сигурен съм, че ще го постигна.

автор: Красимир Калудов

Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...