ориентири 12 апр. 2019 2019-04-12 2019-04-12 https://www.burgas-reporter.com/attachments/b19353902b8e1dfd500b32e2e4b8d383edd37540/store/fit/600/400/8c96ffc36f65fc18ab65b23cfdaea892efd122945d5f2a3bff0bfada84fe/article_image

Burgas Reporter Ltd.

Доброволци се включват в екоакцията „Лагуна клийн джамбуре”

За пети път жители и гости на Бургас ще се включат в екоакцията „Лагуна клийн джамбуре”, която има за цел да почисти територията около Атанасовското езеро.

Доброволците ще косят трева, ще събират отпадъци, ще подготвят Пътеката на саблеклюна за предстоящия сезон, като влязат в ролята на „строители”.

Инициативата ще се проведе утре – 13 април, от 9:30 ч. в южната част на Атанасовското езеро.

Желание за участие са заявили ученици от ОУ „Ал. Георгиев – Коджакафалията“ и техните родители. Те са обещали да осигурят и подходящи инструменти. Очакват се и доброволците от Академия „За Земята“ в Бургас, които на практика ще приложат наученото по време на двуседмичната Академия, която се провежда в читалище „Хамалогика“.

„Предвиждаме сериозна работа и се надяваме и времето да е с нас. Ще изчистим района, макар че тази година е доста по-чисто от обикновено, ще косим тревата по Пътеката на саблеклюна, която е силно избуяла, ще ремонтираме изкъртените табели, които за пореден път са повредени от вандали. Арт инсталацията „Яйцето“ също има нужда от ремонт и за нея сме подготвили стари солничарски дъски, които да възстановим по конструкцията.”, заяви Радостина Ценова от Българска фондация биоразнообразие, организатор на инициативата.

Прогнозата за времето утре не е особено добра, но организаторите вярват, че това няма да откаже приятелите на езерото. Всеки, който иска да се включи, е добре да носи здрави ръкавици, за да се ползват по-малко латексови за еднократна употреба.

Екоакцията по традиция ще завърши с пикник. Организаторите са предвидили пица и плодове за всички доброволци. Картонените кутии от храната ще се рециклират на място, но всеки трябва да си носи канче (чаша) за вода, за да се намали ползването на пластмасови съдове.

Община Бургас се е ангажирала да осигури чували и ръкавици и да извози събраните отпадъци.

ориентири ...


различно ...


време за прогноза ...